José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Parlamentben a sajtó jelenlétében átadta Orbán Viktor miniszterelnöknek az uniós és Magyarország partnerségi megállapodását, amely lehetővé teszi a következő hétéves uniós ciklusban az uniós támogatások lehívását - ez 21,9 milliárd euróra rúg. A miniszterelnök nyilatkozata szerint a megállapodás jó hír Magyarországnak. Orbán Viktor szerint az uniós támogatásoknak köszönhető, hogy magyarok nem érzik magukat alávetettnek Európa fejlettebb felével szemben.

Orbán szerint az uniós és Magyarország közötti viták arra vezethetőek vissza, hogy a kelet-európai országok közül utolsónak fogadta el új nem kommunista alkotmányát. Ennek következtében tetőtől talpig átvilágította az unió - emiatt volta viták - ám ezek ma már nyugvópontra jutottak. A vitákban az Európai Bizottság volt az egyetlen pártatlan szereplő - mondta a miniszterelnök. Ezután Orbán megköszönte "Jose Manuelnek", amit Magyarországért tett.

Viszontválaszában a távozó uniós elnök szerint ez Európa az elmúlt tíz éveben jelentősen bővült, konszolidálódott, ezért lehetünk büszkék az elmúlt évek erőfeszítéseikre. Valóban voltak olyan pillanatok, amikor véleménykülönbség, ez a párbeszéd nem volt mindig zökkenőmentes - ám a Bizottság mindig is a jogállamiság elve mellett elkötelezve működött. Fontos, hogy az EU-t ne kormányközi kapcsolatok szintjén tartsuk meg, hanem a közösségi elvek mentén. A gazdasági válság próbára tett Európát, ám kifelé lábalunk belőle - mondta José Manuel Barroso.

Kérdést a sajtóeseményen nem lehetett feltenni a két politikusnak.