Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írja José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak a hét végén elküldött levelében. Az [origo] által megismert kétoldalas levélben az Európai Bizottság elnöke arról ír, hogy megítélése szerint sem a jegybankról, sem a pénzügyi stabilitásról szóló törvényjavaslat nem felel meg a közösségi jognak, ellentmondásba kerülhetnek az uniós alapszerződéssel és a különböző EU-ajánlásokkal is. Tehát, ha el is fogadja ezeket a magyar parlament, mindenképpen módosítani kell majd őket.

Barroso arra kéri a miniszterelnököt, hogy ahelyett, hogy "ilyen bizonytalan légkört" idézne elő a magyar kormány, "dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal".

Barroso részletesen kifejti kifogásait a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénytervezetről - különösképpen a jegybanki függetlenség miatti aggályáról - és sajnálatát fejezi ki, hogy a jogszabály legutóbbi tervezeteivel kapcsolatban nem folytak konzultációk az Európai Központi Bankkal, "ami pedig több alkalommal is kifejezte aggodalmait" - írja az elnök.

Barroso a levélben kiemeli, hogy a formális tárgyalások ugyan csak 2012 januárjában kezdődnek, az előkészítő megbeszélések hirtelen leállása azért következett be, mert nem kaptak "biztosítékokat Fellegi minisztertől arra, hogy a két sarkalatos törvény (...) elfogadását mindaddig elhalasztják, amíg nem bizonyosodunk meg arról, hogy azok kompatibilisek az európai joggal". Barroso azt is fájlalja, hogy az IMF-től úgy kért pénzügyi segítséget Magyarország, hogy előzetesen nem konzultált az Európai Bizottsággal.

Az Európai Bizottság elnöke a levél végén egy személyes üzenetet is megfogalmaz Orbán felé. "Egyetértek önnel abban, hogy figyelembe kell vennünk a szélesebb kontextust, az európai pénzügyi rendszer turbulenciáit. Magyarország pénzügyi és gazdasági gondjai azonban elsősorban belpolitikai döntésekre és intézkedésekre vezethetők vissza. Ezért egy esetleges programnak ennek megfelelően kell megoldásokat tartalmaznia" - írja Barroso. Levele végén reményét fejezi ki, hogy a tárgyalások hamarosan folytatódnak, és az általa említett kérdésekben "gyümölcsöző együttműködés" kezdődik.

Az [origo] értesülésére reagálva Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az MTI-nek elismerte, hogy Orbán Viktor valóban kapott levelet Barrosótól, de mint mondta: "nincs felhatalmazásunk tőle arra, hogy ezt ismertessük a nyilvánossággal".

"A levél tartalmáról Barroso elnök úr adhat felvilágosítást" - közölte Szijjártó, hozzátéve, hogy természetesen Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rendben válaszlevelet fog küldeni az Európai Bizottság elnökének.

Megerősítette az Európai Bizottság kedden, hogy José Manuel Durao Barroso elnök levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A testület MTI által megkérdezett szóvivője azonban nem kívánt részleteket közölni a levél tartalmáról.