Bár a vezető kínai részvényindexek komoly zuhanást produkáltak szerdán, első kereskedési napjukon a China State Construction Engineering Corp. Sanghájban, illetve a BBMG Hongkonban kiemelkedő forgalom mellett egyaránt 56 százalékot ugrottak - írja a Bloomberg.

Az 50,2 milliárd jüanos (7,3 milliárd dollár) kibocsátásával 2008 márciusa óta világelső IPO-t lezáró CSCEC részvényeinek forgalma már kora délutánra elérte a kibocsátási érték csaknem felét. A záróár alapján a CSCEC fejlett piaci társaihoz képest kiugró, 42-es visszatekintő P/E (az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) mellett forog.

Mindazonáltal elemzők már szkeptikusak az első nap szrányalásával szemben. A makrogazdasági adatok korántsem olyan kedvezőek, minta azt sokan gondolják, és a State Construction árfolyamemelkedését a lelkesedést leszámítva egyáltalán nem támasztják alá eredménymutatói - vélekedik Xu Jiulong, a sencseni Greatwall Fund Management alapkezelője.


Az idén bevezetett többi kínai részvény teljesítménye viszont már nem ilyen rózsás. A hétfőn sanghájban bevezetett Sichuan Expressways Co. első napján még megtriplázta jegyzési árát, kedden és szerdán ellenben a megengedett maximális 10 százalékkal zuhant.Igaz, a társaság Hongkongban kereskedett papírjai csupán 0,3 százalékot estek.  Az idén korábban bevezetett Your-Mart Co., Guilin Sanjin Pharmaceutical, és a Wanma Cable Cable Co. mind első kereskedési napukon elért záróáruk alatt vannak már.


Mindenesetre elemzők szerin idén még több nagy bevezetésre sor kerülhet, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján igen jó fogadtatásra számíthatnak az új papírokra kiéhezett befektetők körében.


A BNP Paribas elemzése szerint az idén tervezett bevezetések összértéke elérheti a 45 milliárd dollárt, túlszárnyalva a 2006-os rekordévet.