Be kell-e jelenteni a kerti kutakat? - itt a kormány döntése!

A 80 méternél nem mélyebb kutakat engedély és bejelentés nélkül lehet létesíteni, feltéve, hogy azok csak a házi vízigényt elégítik ki, a meglévő kutakat pedig békén hagyják - ezt a törvényjavaslatot terjesztette szerdán a kormány a parlament elé.
Németh Géza, 2017. április 27. csütörtök, 13:26
Fotó: Pixabay

Továbbra is csak engedéllyel lehet - mélységtől függetlenül - kutat fúrni a karszt vízkészlet eléréséhez, illetve ha a vízkivétel nem házi, hanem gazdasági célt szolgál. A törvényjavaslat kitér arra is, hogy aki házi kút létesítéséhez, illetve fennmaradásához kért engedélyt múlt év június harmadika után, annak visszajár a befizetett illeték.

A mostani törvényjavaslat nem előzmény nélküli. Egy tavalyi törvény előírta, hogy a 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutak fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. (Aki ezt megtette, annak jár vissza az illeték, továbbá annak is, aki ezt követően kért engedélyt kút ásására, illetve fúrására.)

Ez év márciusában a kormány honlapján megjelent egy belügyminiszteri rendelet tervezete, amely egy olyan űrlapot is tartalmazott, amely a telkeken lévő kutak kivitelezési, továbbá üzemeltetési és fennmaradási engedélyéhez kellett volna kitölteni.

A szóban forgó jogszabály-tervezet több vízgazdálkodási rendeletet módosított. Ezek sorába tartozott az, amely az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakról szólt. Ezekre a helyi jegyző adott volna engedélyt. Az űrlap rovatai között szerepelt annak a megadása, hogy a tulajdonos naponta és melyik idényben hány köbméter vizet vesz ki a kútból, van-e a kútnak aknája, illetve milyen szivattyúval és milyen átmérőjű csövön továbbítja a vizet a házba, vagy pedig a locsolóhoz. Meg kellett határozni a kút maximális vízhozamát és fotódokumentációt is kell készíteni róla.

A jogszabály tervezetről a Napi.hu adott hírt először. A tervezett kút-bejelentésre akkora volt a felháborodás, hogy a kormány illetékese közölte: visszalépnek tervüktől. Ez történt meg most, bár a törvénytervezetre még a parlamentnek is rá kell bólintania.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.04.28 07:20

@antitroll:
Helyesen:
Másik probléma, hogyha valaki beköti a házba a kútvizet, amit egyébként szakmailag korrekten kiviteleztek, akkor NAGYON GYAKRAN a közcsatornába engedi a szennyvizet, aminek tisztítását nem ő fizeti meg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.04.28 07:14

@laci_52:
Laci, ha nem értesz valamihez, legalább olvass utána.
Azért mert a kormány hozta ezt a szabályt, nem biztos az igazsága. Ha figyelembe veszed az elmúlt félév táérgyban bekövetkezett ide-oda csapkodó rendeletváltozásaid, akkor talán éreznéd, hogy valami nem stimmel.
Ez színtiszta politika. Mintegy rezsicsökkentés, aminek alapjában véve csak káros hatása lehet hosszútávon. A szakma hadakozott a politikusokkal és vesztett.
A lakosság nyert. A lakosság nyert? Azt hiszi... Nekem is van kutam, több ingatlanon több kút. Pont ebben a kategóriában, bár csak az egyik van hálózatra kötve, egy szeleppel át tudnék állni rá a hálózati vízszolgáltatásról.
De mérnökként gondolkozni racionálisan gondolkozom...
Neked és annak aki még hülyeséget akarna ide kommentelni:
Ha talajvizes kutakról akarna a jogszabály rendelkezni, az valamelyest érthető lenne, az már az esetek nagy részében olyannyira szennyezett, hogy legfeljebb locsolásra lehet használni. Ehhez azonban elég lenne a 10 méter. Ami ez alatt van, mondjuk 80 méterre az az estek nagyobb hányadában már több vízzáró rétegen keresztül fúrva érhető el és nem talajvíz. Nálam az a bizonyos kút 25 méter mélyen van, a szomszéd 8 méterről vesz talajvizet a locsoláshoz.
És most kapaszkodj meg, az én megfelelő technológiával fúrt és kiépített kutamból vett vizet bevizsgáltattam és "kifogásolt minőségű ivóvíz" minősítést kapott! A benne lévő szennyezés kommunális eredetű. Nem sok, még használható, de ásványvíznek már nem megy el.
Hogy 25 méter mélyen lévő vízzáró réteg(ek) alatti vízben hogy lehet kommunális eredetű szennyezés? Hát a szabálytalanul kivitelezett kutakból! És ez súlyos gond országszerte, mióta bárki fúrhat kutat és főleg illegálisan teszik. Az ásott kutak nem okozhattak ilyen gondot.
Másik probléma, hogyha valaki beköti a házba a kútvizet, amit egyébként szakmailag korrekten kiviteleztek, akkor a közcsatornába engedi a szennyvizet, aminek tisztítását nem ő fizeti meg.
Szóval ez a kérdés (is) sokkal bonyolultabb, mint az, hogy amit a kormány mond az jó (bármit mond) és amit a "másik" oldal az meg nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.04.27 22:08

"A 80 méternél nem mélyebb kutakat engedély és bejelentés nélkül lehet létesíteni, feltéve, hogy azok csak a házi vízigényt elégítik ki, a meglévő kutakat pedig békén hagyják"

Helyes intézkedés! Akik ezeket a kutakat létesítették, nem kevés pénzt fizettek a kiásásért vagy kifúrásért, de nem veszélyeztetik a föld alatti vízkészleteket és a vizet csak kertjük öntözésére használják, nem adják el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html