BUX
38667

Be kell jelenteni a kutakat, különben nagy bírság érkezik

A halastavak és a rizsföldek feltöltésére használt víz után is kell járulékot fizetni, a feketén fúrt kutakat pedig két éven belül be kell jelenteni - egyebek mellett ezeket tartalmazza a vízgazdálkodásról szóló törvény tervezete.

Németh Géza, 2016. március 15. kedd, 11:02

A kormány honlapján megjelent és március 16-ig véleményezhető tervezet szerint vízhasználatnak minősül az öntözés, továbbá a halastavak és a rizsföldek feltöltése is. Ez azért fontos szabály, mivel a halastavak és a rizsföldek feltöltésére használt víz jelenleg ingyenes. Az öntözési víz 500 köbméterig ingyenes marad, míg a fizetőssé tett két új esetben az ingyenes mennyiség helyén egyelőre három pont szerepel a tervezetben.

Nem kell vízkészletjárulékot fizetni az után a víz után, amelyet - a felszíni- az ár- és belvizekből - tavasszal eltárol a termelő, hogy a későbbi szükségleteit abból fedezze. A tartósan vízhiányos időszakokban is ingyenes lesz a vízfelhasználás.

Aki talajvízkutat fúrt és abból öntözte a mezőgazdasági termőterületét, köteles a kút meglétét 2018. szeptember 30-ig bejelenteni. Ha ezt elmulasztja, akkor cégként 1 millió, magánszemélyként pedig 300 ezer forint vízgazdálkodási bírságra számíthat.

A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a házi célra, a kertekben fúrt kutakra.