A cél az, hogy az orvostechnikai eszközökkel, így az implantátumokkal kapcsolatos esetleges problémákról minél gyorsabban és hatékonyabban kommunikálhassanak a szakemberek a betegbiztonság növelése érdekében.

Bejelentési kötelezettség terheli mind az állami fenntartású (közfinanszírozott), mind a magánkézben levő (nem közfinanszírozott) egészségügyi szolgáltatókat, akik implantátumokat ültetnek be, cserélnek illetve távolítanak el.

Mit kell bejelenteni?

A törvény alapján a beavatkozással érintett személy adatait; a beavatkozás: beültetés, eltávolítás vagy csere adatait, az implantátum adatait és a beültetést végző egészségügyi szolgáltató adatait.

A rendszer anonimizálja az adatokat, így a beteg adataihoz minden esetben csak az azt a regiszterbe feltöltő egészségügyi szolgáltató fér hozzá. Ugyanakkor a rendszer alkalmas lesz arra, hogy a beteg és a beültetés adatait összekapcsolja egy esetleges cserével, eltávolítással.

Mi tekinthető beültethető eszköznek?

Az orvostechnikai eszközökről szóló 4/2009 EüM rendelet szerint minden olyan eszköz, amely arra szolgál, hogy sebészeti beavatkozással teljesen bevezessék a testbe, vagy a hámfelszínt vagy szemfelszínt helyettesítsen, és az eljárást követően a helyén maradjon, beültethető eszköznek minősül. Az olyan eszközök, amelyek arra szolgálnak, hogy sebészeti beavatkozással részlegesen bevezessék őket az emberi testbe, és amelyek a beavatkozás után legalább 30 napig a helyükön maradnak, szintén ebbe a csoportba tartoznak.

A Központi Implantátumregiszter főcsoportjai:

Mozgásszervi implantátumok
Gyógyszerek, tápanyagok szervezetbe juttatására alkalmas implantátumok
Fogászati implantátumok
Alveolodentalis sebészeti implantátumok
Fül-orr-gégészeti implantátumok
Craniomaxillofacialis implantátumok
Idegsebészeti implantátumok
Szív-és érrendszer implantátumai
Légutak implantátumai
Gyomor-bélrendszer implantátumai
Húgyúti- és férfi nemi szervek implantátumai
Nőgyógyászati implantátumok
Hasfali sérv implantátumok
Szemészeti implantátumok
Plasztikai sebészeti implantátumok
Implantálható stentek.