Az úgynevezett Stop Soros büntethetővé teszi az illegális bevándorlás szervezését, ami alapján aki azt szervezi, hogy egy illegális bevándorló menedékjogot kapjon, vagy Magyarországon jogszerűtlenül tartózkodó bevándorló tartózkodási jogcímet szerezzen, az elzárással büntethető. Minősített esetben pedig - azaz ha valaki anyagi eszközökkel segíti az illegális bevándorlást vagy tevékenységét rendszeresen folytatja - egy év szabadságvesztéssel is büntethető lesz - ismertette a részleteket az államtitkár.

A jogszabály arra is lehetőséget ad majd, hogy a bíróság az illegális bevándorlást szervezőket kitiltsa a határ 8 kilométeres sávjából, külföldi állampolgárok esetén pedig kiutasításról is dönthet - számolt be az MTI. A politikus fontosnak nevezte, hogy az Országgyűlés mielőbb elfogadja a jogszabályt.

Az államtitkárt megkérdezték arról, hogy Andreas Nick, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője azt mondta, a tervezett törvénycsomag ügyében figyelembe kell venni a Velencei Bizottság ajánlását.

Dömötör Csaba erre azt közölte: minden véleményt nyitottan meghallgatnak, de az biztos, hogy Magyarországnak senki nem adhat ultimátumot semmilyen kérdésben, ez egy szuverén ország.

Így látja a Magyar Helsinki Bizottság

A kormány a rászorulók segítőit inkább börtönbe küldené, mintsem meghallaná a kritikájukat. A kabinet kormány a büntetőjogot akarja fegyverként használni az emberi jogok védelmezőivel szemben, vagyis elzárással és börtönnel fenyegeti azokat, akik jogszerűen lépnek fel Magyarország emberi jogi kötelezettségeinek védelmében. Bár a korábbi verziók is botrányosak voltak, a humanitárius és jogi segítségnyújtás börtönnel fenyegetése elfogadhatatlan egy demokratikus államban - reagált a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet, amelyet a hvg.hu idézett.

UNHCR: vonják vissza!

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala (UNHCR) kedden felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslat-csomagot, amely szerinte jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában - írta az MTI.

A szervezet közleményében komoly aggodalmának adott hangot amiatt, hogy elfogadásuk esetén a javaslatok létfontosságú segítségtől és ellátástól fosztanának meg otthonuk elhagyására kényszerült embereket, és tovább szítanák a feszült közhangulatot és a növekvő idegengyűlöletet. Különösen aggódik amiatt, hogy a törvénycsomagban foglaltak azok ellen irányulnak, akik pusztán emberségből segítenek a menedéket keresőkön. "Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy hagyjon fel minden olyan intézkedéssel, amely még sebezhetőbbé tenné azokat az embereket, akik egyszerűen biztonságot keresnek" - áll a közleményben.