Beálltak Trump mögé álltak a külföldi vezetők

Ausztrália, Franciaország, Lengyelország, Törökország és Szaúd-Arábia támogatásáról biztosította és helyeselte, míg Teherán határozottan elítélte a Szíria elleni pénteki amerikai légicsapásokat.
Papp Zsolt, 2017. április 7. péntek, 10:54
Fotó: Napi.hu

Ausztrália, Franciaország, Lengyelország, Törökország és Szaúd-Arábia támogatásáról biztosította és helyeselte, míg Teherán határozottan elítélte a Szíria elleni pénteki amerikai légicsapásokat .Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő szerint az amerikai légicsapás a világ "alapvetően fontos üzenete" volt, hogy nem tűri a vegyi fegyverek használatát. A megtorlás arányos és gyors volt. "Támogatjuk az Egyesült Államok gyors akcióját" - mondta Turnbull - írja az Inforadio.hu.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerint Oroszországnak és Iránnak meg kell értenie, hogy értelmetlen támogatni Bassár el-Asszad szíriai elnököt. Az amerikai hadsereg szerepvállalásának növelése Szíriában "figyelmeztetés a bűnös rezsimnek". "A vegyi fegyverek használata visszataszító és büntetendő, mert háborús bűncselekmény" - szögezte a mauritaniai látogatásán tartózkodó francia külügyminiszter a Reutersnek nyilatkozva.

A lengyel kormány támogatja az amerikai légicsapásokat Szíria területén - mondta Rafal Bochenek, a kabinet szóvivője a TVP Info televízióban. "Az Egyesült Államok bizonyosan a világbéke- és rend szavatolója. Vannak olyan helyzetek, amikor reagálni kell, helyzetek, amikor tényleges lépéseket kell tenni" - mondta Bochenek, és hozzátette, hogy az elmúlt években voltak jogsértései a szíriai rezsimnek, de senki sem reagált rájuk.

Törökország is helyesli az amerikai légicsapásokat, a nemzetközi közösségnek tartania kell magát álláspontjához a szíriai kormány barbárságának megítélésében - közölte Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes a Fox török tévének nyilatkozva. Kurtulmus szerint az Asszad-rezsimet alaposan meg kell büntetni a nemzetközi porondon, és fel kell gyorsítani a szíriai békefolyamatot.

Szaúd-Arábia hasonlóképpen támogatásáról biztosította Washingtont, egyben kiemelte, hogy Donald Trump amerikai elnök bátor döntést hozott - jelentette ki a szunnita királyság belügyminisztériumának egyik illetékese, akit a SPA, az ország hivatalos hírügynöksége idézett. A nyilatkozó szerint Trump lépése válasz volt a damaszkuszi rendszernek saját népe ellen elkövetett bűncselekményére. Irán határozottan elítélte az amerikai rakétacsapásokat. Bahram Kászemi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy országa elítéli a Szíria elleni egyoldalú katonai cselekményt. "Az ilyen lépések sokkal bonyolultabbá teszik az országban kialakult helyzetet, egyben megerősítik a terroristák pozícióit és rontják a helyzetet a régióban" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok pénteken manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a szíriai hadsereg homszi légi támaszpontra, amit azzal indokolt, hogy szerinte a szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert, szaringázt vetett be Idlíb tartományban. A gáztámadásban 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, és 546-an megsebesültek. London teljes mértékben támogatja az amerikai akciót London teljes támogatásáról biztosította az amerikai kormányt. A brit védelmi miniszter ugyanakkor közölte: Nagy-Britannia "nem kapott felkérést" arra, hogy csatlakozzon a katonai fellépéshez.

A Downing Street szóvivője péntek reggeli nyilatkozatában közölte: a brit kormány maradéktalanul támogatja az amerikai akciót, amely London meggyőződése szerint megfelelő válaszlépés volt a szíriai rezsim által elkövetett barbár vegyifegyver-támadásra. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint az amerikai akció célja az, hogy a szíriai kormányt elrettentse az újabb hasonló támadásoktól.

A Downing Street illetékese kijelentette, hogy a vegyifegyver-támadás kiindulópontja az amerikaiak által célba vett szíriai támaszpont volt. Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter péntek reggel a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a brit kormány az amerikai akció előkészítése során, az utóbbi néhány napban "szoros kapcsolatban állt" Washingtonnal. Fallon szerint az Egyesült Államok arra a következtetésre jutott, hogy elfogytak a vegyifegyver-támadás következményeinek kezelésére használható békés, diplomáciai eszközök, és a szíriai rezsim további hasonló támadásainak elrettentésére döntöttek a szíriai légitámaszpont elleni "megfelelő mértékű, korlátozott akcióról". Arra a kérdésre, hogy London tudott-e a készülő amerikai légitámadásról, Michael Fallon elmondta: James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön kora este "konzultált" vele arról, hogy a brit kormány miként ítéli meg Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének felelősségét a vegyifegyver-támadásban, és áttekintették a lehetséges orosz reakciókat. James Mattis ezután megvizsgálta, hogy "milyen opciókat terjesszen" Donald Trump amerikai elnök elé, majd nem sokkal később ismertette a brit kormánnyal Trump döntését a légitámadás elrendeléséről - mondta a brit védelmi miniszter. Arra a kérdésre, hogy ha lesz újabb amerikai katonai akció Szíriában, abban a brit fegyveres erők részt vennének-e, Fallon kijelentette: Londonhoz "nem érkezett ilyen kérés", és az amerikai akció nem része az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen alakult koalíció műveleteinek.

Fallon szerint az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy ez önálló amerikai katonai fellépés volt. Arra a kérdésre, hogy a brit kormánynak vannak-e egyértelmű bizonyítékai a szíriai rezsim felelősségére a vegyifegyver-támadásban, a brit védelmi miniszter azt mondta: London megítélése szerint a rendelkezésre álló hírszerzési adatok alapján "nagyon valószínű", hogy a támadást az Aszad-kormány követte el. Megismételte: "a nagyon korlátozott, megfelelő mértékű" amerikai katonai fellépés célja az, hogy Aszadot elrettentse az újabb hasonló támadásoktól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.04.07 13:01

@antonchigurs:

Ez ám a belevaló okfejtés!

Megbombázzuk Moszult és a többi várost, nehogy má' asziggyék oroszbarát vagyok!

Így kell ezt.

Semmi pénz, emberélet nem számít.

Az "okosság" a fontos, a nagy politikai finesz, amelyet anton antonovics, lám, azonnal felfogott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonchigurs, 2017.04.07 12:58

Nem hiszem, hogy ennek lesz folytatása, fű-fa Trumpot oroszbarátsággal vádolta, inkább ez lehet a háttérben, hogy csituljanak ezek a hangok. Kötve hiszem, hogy a goatfucker/lefejezők oldalára állna, ha a mexikói ámigókat, sem kedveli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.04.07 12:22

@tepsi:
Ugyan már, a te trümpüdet, aki mindenkinél mindent jobban tud és a világpolitikát twitterrel csinálja?

Most bajban vagy, mi?

Az oroszok és az amcsik egymás ellen - pedig milyen szépen festett is neked és számodra, amint együtt pusztítják el azt, amit szeretnél: Európát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.04.07 11:50

" a rendelkezésre álló hírszerzési adatok alapján "nagyon valószínű", hogy a támadást az Aszad-kormány követte el. "
A "nagyon valószínű" az nagyon nem elegendő bizonyíték. Csak egyértelmű bizonyíték jöhet szóba. Az is "nagyon valószínű" volt hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei voltak. Később kiderült hogy mégsem. Megvezették Trumpot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.04.07 11:43

Összeesküvés történt! Szíriának nincsenek vegyi fegyverei.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html