Becsapták az orvosokat, elmaradt a béremelés

Sem az emberi erőforrás tárca, sem a miniszterelnöki kabinet nem teljesítette az egészségügynek tett ígéretét - állítja közleményében az 1001 orvos a hálapénz nélkül Facebook csoport. Politikai döntést, az egészségügyi krízis haladéktalan megoldásának elkezdését sürgetik, felidézve a Fidesz 2010-es egészségügyi programját.
Napi.hu, 2016. február 5. péntek, 14:13
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a 781 orvos által jegyzett levél jelentős társadalmi érdeklődést váltott ki, sokan továbbították az orvosok kérdéseit a szaktárcának. A levélre adott hivatalos állásfoglalásában december végén és január közepén a kormány tájékoztatta az ország állampolgárait, köztük az egészségügyben dolgozókat, hogy mindent megtesznek a betegellátás biztonságáért.

E folyamat részeként azt ígérték, hogy januártól a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, azaz nem lesz olyan szakorvos az országban, aki ennél kevesebbet keres. A szaktárcán kívül ezt a Miniszterelnöki Kabinet is megerősítette.

A mai napon Magyarország szakorvosai megkapták bérüket, és szembesültek azzal, hogy az semmit nem változott. A képzett magyar szakorvos a szlovákiai kollégák keresetének még a felét sem kapja meg, a nettó órabér kevéssel haladja meg az 1000 forintot - olvasható a közleményben.

Mint írják, Magyarország lakosságát és az egészségügyi dolgozókat félretájékoztatták. Nem kapták meg a beígért béremelést, a hálapénz továbbra is mérgezi a rendszer működését, a szaktárca pedig nem működtet széles körű kerekasztalt.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport a tiszta, kiszámíthat egészségügyet állítja előtérbe, az egész ellátórendszer átvilágításában és átalakításában érdekelt. A minőségi betegellátás megteremtéséhez vezető első lépés a rendszert vállain vivő humán erőforrás minőségének biztosítása. A végletekig kimerült egészségügyi dolgozók kizsákmányolásának véget kell vetni - olvasható a közleményben.

A csoport támogatást kér az állampolgároktól, majd beidézi a Fidesz 2010-es egészségügyi programjának részleteit:
"az egészségügyben dolgozóknak kiemelt szerepük van, a forráshiányos rendszert szinte már csak az ő áldozatos munkájuk tartja életben. A széles körű egyeztetéseken alapuló életpályamodell kidolgozása elengedhetetlen...... Az ágazat egyik legsúlyosabb gondja a hálapénzrendszer... Orvosainknak és szakdolgozóinknak megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülésre van szükségük: méltó munkakörülményeket, méltó bérezést kell számukra biztosítani."

Mint írják, eltelt hat év, s arra kérik a kormányt, hogy tartsa be ígéreteit, hozza meg a politikai döntést és haladéktalanul kezdjen bele az egészségügy krízisének megoldásába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jediero, 2016.02.24 10:32

@jediero: Bocs, Kalocsán 2012-ben újranyitották a gyerekosztályt. Gyorsan ellenőriztem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2016.02.24 10:25

@megfigyelt: A béremelés feltétele egy törvény meghozása/módosítása. Ha erre nincs politikai akarat, akkor jönnek az egyéb érdekérvényesítő eszközök. A sztrájk nehezen járható út (a betegekkel nem akarunk kitolni), egynapos sztrájknak meg semmi értelme. A tömeges felmondások vagy az önként vállalt túlórák tömeges felmondása (ez nem is érintené a munkaviszonyt) azonban ellehetetlenítené a rendszert. Szlovákiában válságállapotot hirdettek ki és hatóságilag kényszerítették az orvosokat a munkára, de végül megadták a kért béremelést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2016.02.24 10:19

@enapi: Na, ebben teljesen egyetértünk: Budapesten nagy átalakítások kellenek. Olyan helyre tudatzavaros/stroke-gyanús beteget felvenni, ahol nincs helyben CT/MR egyszerűen agyrém, ezeket a szállítgatásokat az intézetek között le kellene csökkenteni a minimumra. Persze ehhez sokkal jobban felfejlesztett intézetek kellenek. Túl sok az intézet Bp-en (ebből le kell számolni azonban az országos, spec. ellátásokat nyújtó intézeteket: Kardiológiai, Onkológiai intézet, ORFI, egyetemi klinikák stb). Az a 497 milliárdos EU-s fejlesztési pénz az e.ü.-nek egyszeri alkalom volt arra, hogy 100 évre rendbe rakjuk az intézeteket és az egész rendszert. Ez nem sikerült: ismét nem szakmai, hanem politikai érdekek mentén történtek a fejlesztések. Óriási építkezések történtek olyan kórházakban, ahol a csökkenő népesség és az elvándorló munkaerő miatt már középhosszú távon sem lesznek az intézetek fenntarthatók, meg nem is lesz rájuk szükség. Sajnos mindenféle országos koncepció nélkül, helyi érdekek által vezérelten történt a pénzek felhasználása. Az ország középső régiójában meg minden intézet szétrohad. Sajnos 2006 óta nincs semmilyen egységes stratégia, az akkorit meg szétbombázta a politika (igaz, a Molnár Lajos által javasolt változtatások sok helyen problémásak voltak: ágyszámcsökkentés, vidéki ellátóhelyek bezárása stb.) A centralizáció ugyanis a fővárosban lehet megoldás, vidéken már nehezen. Ha 50-70-100 km-t utazik egy beteg a szakrendelésre, akkor aznap már nem dolgozik, ráadásul az utazás is pénzbe kerül, tehát közvetve pénzkiesést jelent. Helyi szakrendeléseket fenntartani nem sokkal drágább, ráadásul a vidéken népességmegtartó ereje van (ha szükség van falukra/kisvárosokra ennek az országnak). Hozzáteszem a kórházbezárásokhoz: számos osztály szűnt meg létszámhiány/finanszírozási problémák miatt az elmúlt években, ill. a centralizáció miatt sok szakrendelésre 40-50 km-t kell utazni most betegeknek (egyszerű kardiológiára pl). Ezeket annyira nem kommunikálja a kormány (megszűnt gyerekosztályok: Kazincbarcika, Mór, Marcali, Kalocsa - a teljesség igénye nélkül). A háziorvosokról annyit: vannak köztük kiválóak (nem elegen), szabad orvosválasztás van (na ez is nonszensz, hogy mindenféle plusz fizetés nélkül ebben az országban mindenki oda megy, ahova akar), lehet háziorvost váltani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.24 09:18

@enapi:

Minek kórház?
Minek orvos egyáltalán?

Csak annak, aki meg tudja fizetni.
Aki nem, dögöljöm meg!

köszi, drága enapi, te egyetlen magyar ember!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.02.24 09:17

@megfigyelt: A 2011 utáni TAO nak nevezett adócsalás 286 milliárd ft volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html