Bedobja a gumicsontot a kormány: adócsökkentés jön?

A költségvetés kedvező állapota teret nyithat az adócsökkentésre - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára az államháztartás friss adatait kommentálva az M1-en.
MTI, 2016. október 10. hétfő, 13:39
Fotó: Napi.hu

Adorján Richárd szerint a jó költségvetési eredmény hozzájárul az adósságcsökkentéshez is, ami a jövőben is lefelé szorítja a kamatkiadásokat. A szaktárca szerdán közzétett előzetes adatai szerint szeptemberben 271,6 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás, a kilenc havi hiány 2,4 milliárd forintra csökkent, amely másfél évtizedes rekordnak számít.

A helyettes államtitkár szerint nemcsak teljesíthető az 1,7 százalékra csökkentett idei hiánycél, hanem "komoly pozitív kockázatok vannak, azaz a hiány jobb is lehet ezeknél az értékeknél".

A helyettes államtitkár szerint azért is lett ilyen jó a szeptemberi adat, mert megérkeztek az előlegek a 2014-2020-as uniós programokra a költségvetésbe. A kiadások a következő hónapokban fognak felfutni, ekkor jutnak el az uniós előlegek a kedvezményezettekhez - tette hozzá.

Kifejtette, a kedvező tendencia egyik oka, hogy a bevételek közül elsősorban az adóbevételek jobban alakulnak a vártnál, ami nagy részben a gazdaság fehéredésének köszönhető. Hozzátette, a bevételek alakulásában jelentős szerepet játszott az is, hogy idén az uniós kifizetések sokkal alacsonyabb szinten állnak, mint tavaly, amikor az előző ciklus lezárása miatt voltak magasabbak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2016.10.10 14:34

meg ,egérkezett a tavalyi letiltott pénzekből annyi, amennyi maradt..(ezt elfeledték, közölni, csak segítek)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html