Bedőlt a hévízi élményfürdő terve

A hévízi önkormányzat 2007-ben pályázaton értékesített egy mintegy háromhektáros területet a Váci-Föveny Investment Kft.-nek, amely azt vállalta, hogy négy éven belül élményfürdőt és szállodát épít a területen. A cég a válság következtében bedőlt, a felszámolója pályázaton értékesíti az értékes telket.
Körtési Zsolt, 2011. június 16. csütörtök, 11:01
Fotó: Napi.hu

(Képünk illusztráció.)

A felszámoló PK-Econo Kft. ismét meghirdette a 2010 júliusa óta felszámolás alatt lévő Váci-Föveny Investment Ingatlanforgalmazó és Tanácsadó Kft. legértékesebb vagyonelemét, egy hévízi telket − tájékoztatták lapunkat a társaságnál. A város északi részén található, közel háromhektáros területen élményfürdő építését tervezték, az irányára nettó 800 millió forint. Az ingatlan tulajdoni lapján több bejegyzés is szerepel, többek között elidegenítési tilalom az élményfürdő jogerős használatbavételi engedélyének megszerzéséig az önkormányzat részére, keretbiztosítási jelzálogjog 950 millió forint erejéig, 2012. szeptember 30-ig a CIB Bank Zrt. javára, valamint 1521 négyzetméternyi területre vezetékjog az E.On Zrt. részére. Az új tulajdonosnak a terület kármentesítését is el kell végeznie. Az ingatlanra június 27-ig lehet ajánlatot tenni.

A Váci-Föveny Kft.-t 2007-ben ingatlanfejlesztések megvalósítására hozták létre. A társaság nem sokkal később tárgyalásokat kezdett a hévízi önkormányzattal arról, hogy a fürdővárosban több milliárd forintos költséggel egy élményfürdőt és egy ötcsillagos szállodát épít. Az önkormányzat az ezredforduló óta tervezte, hogy a fiatalabb korosztály és a kisgyermekes családok Hévízre csábítása érdekében egy fürdőkomplexumot is építtet. A háromhektáros, Névtelen közben található területre és az élményfürdő megépítésére pályázatot írt ki a város, amelynek a nyertese két pályázó közül a Váci-Föveny Kft. lett. A telket 2007-ben − az akkori híradások szerint − nettó 620 millió forintért értékesítették a cégnek, amely döntően hitelből és pályázati forrásokból kívánta megvalósítani a beruházást. A tervek szerint kétszáz dolgozónak adtak volna munkát. A pályázati kiírás szerint négy éven belül kellett volna felépíteni a létesítményt.

Tavaly azonban kiderült, további élményfürdők építésére nem szán uniós és magyar fejlesztési pénzt a kormány. Ez gyakorlatilag megadta a kegyelemdöfést a cégnek, amelynek sem 2008-ban, sem 2009-ben nem volt érdemi árbevétele. A Váci-Föveny már a telekvásárlást is hitelből finanszírozta, amelynek folyamatosan növekvő terheit, törlesztőrészleteit nem tudta előteremteni. Vesztesége 2008-ban 161 millió, 2009-ben pedig 427 millió forint volt, kötelezettségállománya pedig 1,1 milliárd forintot tett ki ezen években − derül ki az Opten cégtárának adataiból. (A cég többségi tulajdonosa 2007 januárjától júliusig Konecsnyi Tamás volt, azóta a washingtoni székhelyű Mulroney Consulting Llc.) Elég bizonytalan, hogy a jelenlegi piaci viszonyok között a területet kinek, mennyiért és mikor sikerül majd eladni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vazulneni, 2011.06.16 16:33

@bogar511: "Tavaly azonban kiderült, további élményfürdők építésére nem szán uniós és magyar fejlesztési pénzt a kormány. Ez gyakorlatilag megadta a kegyelemdöfést a cégnek,"
Maga szerint melyik kormány nem adott pénzt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.06.16 14:14

@bogar511: Olvastam,Kedves!Nálam nincs bal és jobb oldal.Nálam csak a kormányzó hatalom,és az azt elszenvedő nép van.Párt semleges vagyok!
Apropó!Bejöhetnél a pártbizottságra,szeretnénk kérdezni egy-két dolgot.Ja,és fogkefét hozzál magaddal,hátha elhúzódik a dolog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2011.06.16 14:04

@Zodiakus: Ha olvasni tudnál, rájönnél, hogy 2008-2209-es történetről van szó, az előző szoci önkormányzat "álom"-tervéről. Sajnálatos, hogy ennyire felületes vagy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.06.16 13:56

Egy újabb álom dőlt be.Így van ez.De a lényeg merj nagyot álmodni!Az ébredés lesz legfeljebb kiábrándító.
Figyeltétek???Majdnem mindent hitelből szeretett volna megoldani.Akkor hogy is állunk ezzel a fránya hitellel?
Apropó a Keszthelyi önkormányzatnál hányan adják be maguktól a felmondást hogy életképtelen dologra adták a szavazatukat,esetleg herdáltak pénzt is.
Tudom.Senki.Majd kimagyarázzák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html