Befékezett a magyar ipar - itt a magyarázat

Áprilisban az ipari termelés volumene 3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a márciusi kimagasló 14,1 százalékos növekedést követően. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 2,5 százalékkal nőtt - derül ki a KSH második becslése alapján.
K. Kiss Gergely, 2017. június 14. szerda, 09:28
Fotó: Napi.hu

A jelentős eltérést a kiigazított és a nyers adat között az okozta, hogy idén áprilisban hárommal kevesebb munkanap volt, mint egy évvel azelőtt - idézi az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi jelentését.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,8 százalékkal mérséklődött. Az év első négy hónapjában 4,9 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás.

Az adatok megegyeznek a június 7-én kiadott első becsléssel.

Az ipar belföldi értékesítése gyakorlatilag stagnált - 0,1 százalékkal nőtt - ezen belül a feldolgozóiparé 3,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipari export volumene 4,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 36 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 11,2 százalékkal visszaesett. A feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 4,8 százalékkal nőttek.

HOZZÁSZÓLÁSOK