Az építőipari termelés volumene 2010 júliusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 4,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. (A volumen júniusban közel húsz százalékos éves szintű zuhanást mutatott.) Az idei első hét hónapjában a termelés 12,3 százalékkal volt kisebb mint egy évvel korábban, szezonálisan kiigazítva azonban júliusban 3,5 százalékkal magasabb volt az előző havinál. A korábbi hónapoknál kisebb volt az építőipari termelés hosszabb ideje tartó csökkenése júliusban, a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult.

Az épületek építésének volumene 3,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi alacsony bázisnál - a növekedésben ipari, kereskedelmi és felsőoktatási épületek építésének is szerepe volt. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene továbbra is jelentősen elmaradt az előző évitől: júliusban 11,2 százalékkal kisebb volt a 2009. júliusinál, elsősorban az útépítéssel kapcsolatos termelés jelentős visszaesése miatt, amit a közműépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése nem tudott ellensúlyozni. Tavaly a költségvetésből finanszírozott nagy projektek miatt bővült az egyéb építmények építése. Júniushoz képest - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - az épületek építése 3,3, az egyéb építményeké 1,7 százalékkal nőtt. Az év első hét hónapjában az épületek építése 10,2, az egyéb építményeké pedig 14,7 százalékkal esett vissza.

Júliusban az építőipari ágazatok közül az épületek építése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - egy százalékkal maradt el a 2009-es azonos időszakitól. Az egyéb építmények termelése az előző évi növekedés után 15,8 százalékkal csökkent; a speciális szaképítés ágazaté pedig - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 2,1 százalékkal emelkedett. Az építőipari vállalkozások szerződésállománya 4 százalékkal bővült a hónap végére az egy évvel korábbihoz képest. Az épületekre vonatkozó szerződések állománya 2 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké viszont 8,5 százalékkal magasabb volt a 2009 július véginél. Júliusban 23 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek mint egy évvel korábban: az épületekre 2,5 százalékkal több, egyéb építmények építésére pedig több mint egyharmadával kevesebb új szerződést kötöttek. A jelentős visszaesés a 2009 júliusában út- és vasútépítésekre kötött nagyértékű szerződések miatti magas bázis következménye. A január és július között kötött új szerződések mennyisége gyakorlatilag megegyezett az előző év azonos időszakival.

Az építőipari termelés volumene 2010 júniusában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind a munkanaptényezővel kiigazítva 19,7 százalékkal csökkent a 2009. júniusihoz képest. Az idei év első hat hónapjában a termelés 13,8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés júniusban 2,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál. Az építőipar termelői árai 2010 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,7 százalékkal emelkedtek.