Befékezett az eurózóna és Németország

Az üzleti szféra aktivitása hét hónapja nem látott szintre lassult az eurózónában a Markit előzetesen közölt Beszerzési Menedzser Indexe alapján.
NAPI, 2011. május 23. hétfő, 10:43
Fotó:

A kompozit BMI mutató májusban héthavi mélypontra, 55,4 pontra esett az áprilisi 57,8 pontról, míg az euróövezeti feldolgozóipar beszerzési menedzserindexének májusi értéke a Markit előzetes adatai szerint 54,8 pontra csökkent az áprilisi 58 pontról.

A szolgáltatóipari mutató 55,4 pontra esett a korább 56,7-ről, ami öthavi mélypontot jelent. Itt elemzők 56,5 pontos szinttel számoltak. (Az 50 pont feletti érték még bővülést jelez.)

A Reuters által megkérdezett elemzők konszenzusa 57,4 pontot vetített előre. A friss adat tavaly október óta nem látott mélypontról tanúskodik. A feldolgozóipar új megrendelésekre vonatkozó alindexe 53,8 pontra esett, ilyen alacsony szinten legutóbb tavaly szeptemberben járt.

A németországi indexek is hasonló folyamatokról mutatnak a Markit adatai alapján. A német feldolgozóipar lendülete 58,2 pontra lassult az áprilisi 62 pontról, és szintén elmaradt a 61 pontos az elemzői várakozásoktól.

HOZZÁSZÓLÁSOK