Beindította a repülővásárlásait a magyar állam

Két A319-es Airbust vásárol a Magyar Honvédség - jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter. Még szállítógépeket is vesznek.
Domokos Erika, 2017. december 20. szerda, 14:26
Fotó: Pixabay

A honvédség nem kormánygépeket vásárol - mondta  a politikus, aki az MTI szerint azt is közölte: a repülők beszerzése előtt egy munkacsoport megvizsgálta, milyen módon fejlesztik hadseregük légi szállító képességét más országok. A két Airbus néhány héten belül megérkezik. A tervek szerint tavasszal már ezekkel utazik az afganisztáni váltás - mondta Simicskó István.

A miniszter szerint az A319-es gépek újonnan 70-80 millió euróba kerülnek, a két 8-9 éves gépet ennek kevesebb mint feléért vették. (Korábbi lapinformáció szerint a közelmúltban csődbe ment Air Berlin légitársaságtól vehet gépeket Magyarország, de most az eladóról nem beszélt Simicskó az MTI tudósítása szerint - a szerk.)

A repülőgépek beszerzésével megszűnik az a "méltatlan és szégyenteljes helyzet", hogy Magyarország másoknak van kiszolgáltatva - mondta Simicskó István.

Még szállítógépeket is vesznek

Az An-26-os gépek 40-45 évesek, le kell váltani őket, ezért tendert írnak ki új szállítógépek beszerzésére. A következő időszakban a honvédség légiszállítási-képességét tekintve "érdemi változások" lesznek - mondta a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor vezérkari főnök szerint többször került kiszolgáltatott helyzetbe a Magyar Honvédség a megfelelő légi kapacitás hiánya miatt, például Irakban, amikor a polgári légiforgalmat letiltották. Idén 55 alkalommal kellett repülőgépet bérelni a honvédségnek. Tavaly és idén pedig többször kellett műveleti területről sürgősséggel hazaszállítani katonákat - tette hozzá Benkő az MTI szerint.

A vezérkari főnök szerint a Magyar Honvédség "történelmi pillanatokat" él meg. Amióta - mintegy 43 éve - katona, nem volt olyan jellegű fejlesztés, mint a Zrínyi 2026 program "repülőképességi elemei".

Csapatszállításra használják az Airbusokat

A beszerzési összeg nemcsak a gépeket, hanem a hajózó állomány és a technikai személyzet kiképzését, felkészítését és a kecskeméti repülőtér üzemeltetési feltételeinek megteremtését is fedezi. Az Airbusok különböző katonai feladatok ellátására alkalmas csapatszállító repülőgépek. Elsősorban a személyi állomány és egyéni felszereléseik szállítására szolgálnak, de arra is alkalmasak, hogy műveleti területről, illetve katasztrófa sújtotta helyekről sérülteket, betegeket mentsenek ki - mondta Benkő Tibor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.12.20 18:34

@troll: "feleslegesen dobjuk ki a sok pénzt" bölcs és hatalmas orbán szerinti relativitáselmélet szerint csak az a feleslegesen kidobott pénz, amit nem ő dob ki, az lehet akárhány ezer milliárd, hozzá hü nép ugyse tud számolni, ő se, csak azt érzékeli, minél többet dobott ki, ő annál hatalmasabb, még ezt is megteheti büntetlenül- "ha nem teszik a felcsuti kisvasut , elvisszük bicskéig"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.12.20 17:41

ilyen szállítógépekre csak akkor van szükség, ha a honvédség távoli külföldi missziókban vesz részt,tekintve, hogy belföldön nincs légiszállítás.

reméljük jó sok háborúban vehetünk majd részt a közel -keleten és afrikában, így nem feleslegesen dobtuk ki a sokmilliárdot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2017.12.20 15:42

@matura:
Persze mert ha kiderülne, hogy kormánygép, akkor másnap mennél 1500 cimbiddel tüntizni.
Amúgy Magyarország az kb egyetlen az Unióban, ahol nincs a vezetésnek saját repülője:
https://en.wikipedia.org/wiki/Air_transports_of_heads_of_state_and_government.

Persze ha lesz kormánygép és mégis Christmas G lesz a miniszterelnök, akkor nyilván el lehet majd adni ,hiszen ez csak pénzszórás. A vevő áron aluk egy cimbicég lesz, akiől majd jó pénzért vissza lehet bérelni.
Bármit is válaszolsz, igazad lesz, gyere nyugodtan állj bosszút, nem zárom az ajtót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.12.20 15:16

tiszta hazugság, törpe óriásunk megunta a menetrendszerü járatokat, kell neki egy elnöki különgép kerül amibe kerül, mint az USA elnökének, ahonnan a világot irányítani rudja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html