Beindul a kormányzati pénzpumpa - itt a költségvetés módosítása

Az idei költségvetés módosítására készül a kormány, mivel bővült a mozgástér - ez derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtök esti közleményéből. A minisztérium szűkszavú tájékoztatása szerint több területnek ad az idén összesen - első ránézésre meglepően nagy - 500 milliárd forintos plusz forrást. A Költségvetési Tanács véleményéből közben újabb részleteket tudtunk meg a hatalmas idei pénzköltésről.
portfolio.hu, 2016. április 29. péntek, 07:39
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hónapok kedvező gazdasági folyamatai jelzik, hogy jelentős többletbevétellel számolhat a büdzsé a korábban tervezettekhez képest - áll a közleményben. A pénzforgalmi hiány és az uniós módszertan szerinti hiánycél tartása mellett biztosít a kormány közel 500 milliárdos többletforrást - többek között - az

- oktatásra (91,6 milliárd),
- külön a szakképzés és felnőttképzés támogatására (17,7 milliárd),
- az otthonteremtés elősegítésére (50 milliárd),
- valamint a Modern Városok Programban foglalt (50 milliárd),
- illetve számos egyéb (pl. infrastrukturális) fejlesztés megvalósítására.
Emellett a tartalékokat (Országvédelmi Alap, Rendkívüli kormányzati intézkedések) 30 milliárd forinttal emeli.
Valamint külön támogatást kapnak az adósságkonszolidációban korábban nem részesült önkormányzatok (12,2 milliárd) is - írja a Portfolio.

Miből?

"A főbb makrogazdasági mutatók változatlanok maradnak: a kormány továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos költségvetési hiánnyal számol. Az eljárási garanciák betartása mellett a kormány megküldte a törvényjavaslatot a Költségvetési Tanácsnak. A tervezett módosításokkal szemben a szervezet nem emelt kifogást" - olvasható az NGM közleményében.

Ahogyan az a költségvetés módosításakor lenni szokott több információhoz jutunk a Költségvetési Tanács véleményéből, mely csütörtökön meg is jelent a KT honlapján. Ebből kiderül ugyanis, hogy a központi költségvetés bevételi és kiadási főösszege a tervezett módosítás után 401,3 milliárd forinttal emelkedik. Vagyis itt még nem látjuk az 500 milliárd forintos többletforrást.

A bevételi előirányzatokat a kormány így emeli meg idén az eredeti előirányzatokhoz képest:

A társasági adóból 289,4 milliárd forinttal vár többet, mint eredetileg.
Áfából 37 milliárd forinttal lehet több.
A jövedéki adóbevételek 29 milliárd forinttal lehetnek magasabbak idén az eredetinél.
Szja: +30 milliárd forint.
Lakossági illetékek: +16,1 milliárd forint.
Szociális hozzájárulási adó: +86 milliárd forint.

Ez összesen 487,5 milliárd forintos többletbevétel az eredeti előirányzatokhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK