Október végén az államháztartás tízhavi egyenlege plusz 57,3 milliárd forint volt, ami történelmi rekord, hisz még tavaly is a tízhavi hiány 816,2 milliárd forint volt. A 2016-os költségvetés váratlanul jól alakult, ebben több szerencsés véletlen segíti a kormány. A magyar gazdaság ugyan az uniós pénzek idei átmeneti elmaradása miatt növekedési mélypontra került, ám ez az adóbevételeken nem látszik: mind a fogyasztási adók, mind a jövedelemadók, de a társasági adó is terven felül folynak be a költségvetésbe.

Míg az első két esetben a többletbevétel a fehéredésnek, illetve az erőteljes bérkiáramlásnak köszönhető, a társasági adóbevételek viszont egyetlen cég 150 milliárdos befizetése miatt ugrottak meg. A büdzsé idei bevételeit növelik a termőföld-értékesítésből befolyó bevételek is, amelyek egy részét az államadósság csökkentésre akarják fordítani.

A feladat: hatszázmilliárdot elkölteni

A pozitív októberi egyenleg ellenére a kormány továbbra is 1,7 százalékos GDP-arányos hiányt ígér december 31-ére, ami 595 milliárd forintos hiányt jelentene - igaz lehet ennél egy kicsivel kisebb is a deficit - ezt mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy két héttel ezelőtt. Vagyis ebből azt következik, hogy a kormány a következő pár hétben több mint 600 milliárd forint elköltéséről dönthet.

A kabinet öles léptekkel halad a megkezdett úton: az elmúlt napokban 200 milliárd forint terven felüli elköltéséről döntöttek be. A legfrissebb Orbán Viktor miniszterelnök keddi bejelentése, miszerint mindegy magyar nyugdíjas még az idén 10 ezer forintos Erzsébet utalványt kap - mondván: ezzel kedveskednek az időseknek, hogy részesüljenek a költségvetési többlet áldásaiból. A kétmillió nyugdíjassal számolva ez a kiadás 20 milliárd forint elköltését jelenti.

Extrapénzt kap a rendőrség

Szintén kedden jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament honvédelmi bizottságának elnöke, hogy grémium felmentést adott a Belügyminisztériumnak 3 ezer határvadász felszerelésre. A politikus 90-100 milliárd forintos keretösszegről beszélt, ami brutális kiadás: Ehhez képest az érvényes 2017-es költségvetés a 48 400 fős rendőrségnek 255,6 milliárd forintos kiadást engedélyez, azaz csak a déli határon a rendőrség költségvetésnek 40 százalékát akarják elkölteni - ráadásul mindezt közbeszerzés nélkül.

Az októberi költségvetési többletet látva Varga is több kiadást javasolt: plusz 30 milliárd juthat a vidéki városok fejlesztésére a Modern városok program keretében. Hatvanmilliárd forinttal új előirányzatot hoznak létre a 2016-os költségvetésben az ipari parkok fejlesztésre, míg az Eximbank tőkeemelésre még az idén a költségvetési többletből 45 milliárd forintot különítenek el.

Karácsony után jöhet a meglepetés

Az eddig bejelentet intézkedések 200 milliárd forintot jelentenek. Hasonló nagyságrendben juthat még pénz az államadósság csökkentésre, ami vélhetően előtörlesztéseket jelent majd, ám még így is legalább 300 milliárd forint elkölthető pénz marad a 1,7 százalékos hiánycél eléréshez.

Ezt a pénzt közgazdászok szerint lehetne az égető társadalmi problémák - egészségügy, oktatás, honvédelem - fejlesztésre fordítani, ám egyelőre nem tudni, hogy a kormány milyen megoldásokon gondolkodik.

A korábbi években folytatott gyakorlat alapján nem zárható ki, hogy a harmadik Orbán-kabinet két év végi ünnep között több száz milliárdos kiadásokról dönt - minden előzetes vita nélkül, s a közvélemény a döntésekkel csak a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatokból értesül.