Beindult az lakosság - az ÁKK-nek lépni kellett

Két hónap alatt teljesült a teljes évre tervezett lakossági állampapírértékesítés 80 százaléka, így az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. megemelte a tervet, ugyanakkor egyelőre nem változtat az 1 milliárd eurós idei devizakötvény kibocsátási terven - mondta Barcza György a Portfoliónak adott interjúban pénteken.
MTI-Eco, 2016. február 26. péntek, 09:12
Fotó: Napi.hu

Az ÁKK vezérigazgatója a lakossági értékesítésről elmondta: az tavaly is a vártnál kedvezőbben alakult, ehhez járult az idei első két hónap erős értékesítése is, így az egész évre tervezett 500 milliárdnyi nettó növekedést 700 milliárdra emelték.

A devizakötvényeknél a meghirdetett mennyiségek nem fognak változni az aukciókon, de kiveszik a korábban tervezett ráemelést, az úgynevezett nem-kompetitív értékesítést, csak a meghirdetett mennyiséggel számolnak - tette hozzá. "Vagyis az egymilliárd eurónyi devizakibocsátási terv egyelőre nem változik, mivel az év vége még messze van, jó nyitva hagyni ezt a lehetőséget" - mondta az ÁKK vezérigazgatója.

Tavasszal jó eséllyel felminősíthetik Magyarországot, a piaci visszajelzések alapján pedig ilyen esetekben a felminősítés után érdemes kilépni devizakötvénnyel a piacra, mert akkor le lehet mérni annak hatását, illetve meg lehet lovagolni a pozitív hangulatot. A befektetési bankárok becslése szerint 10-30 bázisponttal csökkentheti a devizakötvény-hozamokat a felminősítés.

A tervezett kínai kötvénykibocsátásról elmondta: hosszabb távon a kínai piac fontos lehet a magyar kötvények számára, mert egy további lehetőség a forrásbevonásra, ami javítja az adósságkezelés biztonságát. "Most hetente vizsgáljuk meg a kibocsátás lehetőségét, gyakorlatilag mi készen állunk rá, bármelyik nap meg tudjuk csinálni" - fogalmazott a vezérigazgató.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.26 09:50

@nitro:

Ez a dolga!

Ezért szeretjük a NER-t!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2016.02.26 09:47

"Most hetente vizsgáljuk meg a kibocsátás lehetőségét, gyakorlatilag mi készen állunk rá, bármelyik nap meg tudjuk csinálni" :)
Az Adósságot az év bármely napján tudja növelni barcza úr, csökkenteni viszont csak december 31-én. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.26 09:28

No nédd a!

Devizakötvény kibocsátás lesz, 1 mrd euro értékben?

Mintha valahogy arról lett volna szó, hogy a devizában való eladósodásunkat csökkentjük.

Az 1 mrd euró 300 mrd Ft (+kamatok ), a 25.000 mrd államadósságot is kissé megemelik, az önfinanszírozást pedig rontják.

Ami az ún lakossági értékesítést illeti: annak magához a lakossághoz alig van köze, sokkal inkább az állami tulajdonú cégek vásárolják az állampapírt, így finanszírozva (vissza) az államot.

Érdekes kör ez..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html