Hiába az ingyen tankönyv a gyerekeknek, amelyet a kormány biztosít, az iskolakezdés így is kész anyagi csődöt jelent sok magyar családnak. A Picodi elemzésében úgy számolta, hogy az iskolatáskára legalább 5 000 forintot kell költeni, míg az alap írószerekre, füzetekre, vonalzókra 8 500 forintot áldoznak. A rajz- és technika felszerelés 7 500, a tornaórákra szükséges felszerelések átlagosan 11 500 forintba kerülhetnek. Így a számítások szerint egy gyerek esetében 32 500 forintra jön ki a szeptemberi iskolakezdés. (A költségeket természetesen csökkentheti, ha az előző évről maradtak tanszerek.) De átlagosan az elmondható, hogy a magyar szülők fizetésük körülbelül 15,19 százalékát költik iskolai szerekre.

A kutatásban összehasonlították ezt a tételt a hasonló cipőben járó, ám más országban élő (36 ország) szülők kiadásaival augusztus-szeptemberi időszakban. Az objektív és valós képhez csak a legszükségesebb cikkeket vették számba, a jelenlegi árakon és online fellelhető 36 ország termékeit hasonlították össze, az átlagolásnál a piacon a közép-árkategóriás és a legolcsóbb termékeket nézték.

A nemzetközi összehasonlításból pedig az látszik, hogy míg itthon 100 eurót kell fizetni, ennél csak az Egyesült Királyságban (156 eurót), az osztrákoknál (124 euró), Írországban (113 euró), az olaszoknál (109 euró), Szlovéniában (108 euró) kell többet fizetni. De olcsóbb Svédországban is a kezdés, ott csak 88 euró, Spanyolországban, ahol 79 euró, míg a szlovákoknál is csak 76 eurót kell a szülőknek a beiskolázásra áldozniuk.

Beszédesebb adat viszont, ha az átlagos fizetésekhez mérik a számokat: így már az látszik, hogy míg Bulgáriában 93 euró a beiskoláztatás, addig ez a szülők átlagos fizetésének 21,13 százalékát jelenti. A kutatásban ismertetett uniós országok közül őket Magyarország követi (15,19 százalék), a harmadik Romániában az 54 eurós ráfordítás a fizetések 13,37 százalékának felel meg. A már ismertetett Egyesült Királyságban a magas nominális összeg az átlagos fizetéseknek csak a 8,96 százaléka, Svédországban pedig 3,14 százalékot visz el a szülői büdzséből.

Nigériában és Moldáviában azonban még ennél is mélyebben a zsebbe kell nyúlni iskolakezdés idején. Az arány ugyanis (átlag havi fizetés tekintetében) eléri az 54,74 százalékoz az előbbinél és 36,66 százalékot a kelet-európai országban.

Kép forrása: Shutterstock