Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány két lépcsőben csökkentette a helyben történő étel- és alkoholmentes italok fogyasztását terhelő általános forgalmi adót: elsőként 2017. elejétől 27 százalékról 18-ra, 2018. január 1-jétől pedig 18 százalékról 5 százalékra - emlékeztetett az Mfor.

Az éttermeket senki sem kötelezte arra, hogy az áfacsökkentést továbbadják a vendégeknek, így aztán pár hónap után ki is derült: a vevőkig nem jut el az árcsökkenés. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium (ma Pénzügyminisztérium) Brüsszelnek benyújtott konvergencia programban írt elemzése is elismeri:

"Becsléseink szerint az áfacsökkentések nagyobb része megjelent az internet, a sertés és a baromfi fogyasztói árában. A friss tej és a tojás árában az áfacsökkentés körülbelül fele érvényesült, míg az éttermi szolgáltatások körében az áfakulcs mérséklése nem jelent meg az árakban."

A KSH adatai szerint az éttermi étkezés (a nem előfizetéses) 2018 decemberében 5,9 százalékkal volt drágább, mint 2017 decemberben, tehát amikor még a magasabb, 18 százalékos áfát alkalmazták az éttermi szolgáltatásokra.

Aki értelmesen gondolkozott, az az áfacsökkentést teljes egészében visszaforgatta az üzletébe, részben bérekre, részben felújításokra, amik az elmúlt évek során elmaradtak - mondja Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Az elmúlt évben a bérek átlagosan 15 százalékkal nőttek a vendéglátóiparban.