Bejelentésre készül Orbán Viktor

Több személyi döntés is születik a Fidesz-KDNP szerdán kezdődő háromnapos frakcióülésén - például az új Fidesz-frakcióvezető személyéről, aki várhatóan Gulyás Gergely lesz. A tanácskozáson a miniszterelnök és a kormány tagjai is előadást tartanak majd, és napirenden lesz a kötelező betelepítési kvóták ügye és a népesedéspolitika is.
Domokos Erika, 2017. szeptember 12. kedd, 20:00
Fotó: MTI Fotó

A velencei frakcióülésről a képviselőcsoport éléről leköszönő Kósa Lajos - a Modern városok programért felelős tárca nélküli miniszteri poszt várományosa - számolt be kedden - írja az MTI.

Kósa közölte: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke előzetesen azt közölte, hogy Gulyás Gergelyt jelöli frakcióvezetőnek, őt pedig a parlament törvényalkotási bizottságának élén - egyben a parlamenti alelnöki székben - várhatóan Hende Csaba, a testület jelenlegi alelnöke, volt honvédelmi miniszter követi majd. Kósa Lajos honvédelmi és rendészeti bizottsági elnöki tisztségét Németh Szilárd kaphatja. A KDNP-nek pedig az igazságügyi bizottság élére kell jelölnie, az elhunyt Rubovszky György helyére.

Szerda délután Velencén munkacsoport- és kabinetüléseket, illetve KDNP-frakcióülést tartanak. A közös plenáris munka szerda este kezdődik Orbán Viktor előadásával, és szó lesz egyebek mellett a kötelező betelepítési kvóták és a migránsválság kérdéséről.

Csütörtökön az összes minisztert, illetve helyettesét meghallgatják a kormánypárti képviselők. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például a kvótaper, illetve a kötelező kvóták miatti kötelezettségszegési eljárás ügyében, Pintér Sándor belügyminiszter belbiztonsági kérdésekben ad tájékoztatást - különös tekintettel a fekete-tengeri migrációs útvonal megélénkülésére -, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter pedig a frakció és a kormány előtt álló feladatokról számol be. A többi kormánytag arról tart majd előadást, melyek a 2010 óta elért legfontosabb eredmények - ismertette a frakcióvezető.

A zárónapon, pénteken népesedéspolitikai-családvédelmi előadások lesznek Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára vezetésével.

A parlament előtt fekvő kormánypárti törvényjavaslatok közül Kósa Lajos kiemelte a gyermekek fokozottabb védelmét szolgáló előterjesztést, amelynek lényege, hogy ha valakit jogerősen elítélnek pedofil bűncselekményért, akkor a bíróságnak kötelező eltiltania őt gyermekekkel való foglalkozástól.

A nyugdíjas szövetkezetek nem fizetnek

A nyugdíjas szövetkezeteket érintő változás lehet, hogy illetékmentességet kaphatnak a cégbírósági eljárás során. Azok a szövetkezetek pedig, amelyek már befizették, visszakapják a 100 ezer forintos illetéket. Azt is rögzítenék, hogy a kormány rendeletben határozhatja meg a nyugdíjas szövetkezeteknek a minimális szolgáltatási díjat - fejtette ki Kósa Lajos.

Emellett az év végéig kitolhatják a településképi kézikönyvek elfogadásának határidejét; a jelenlegi járási tagoltság helyett megyei szinthez igazítanák a közjegyzők illetékességi területét; 80 méter mélységig sem engedély-, sem bejelentési kötelezettség nem lesz a fúrt kutak esetében; Csongrád megye neve pedig Csongrád-Csanádra változhat - ismertette a Fidesz, illetve a kormány Ház előtt lévő indítványainak tartalmát.

Diszkriminációmentes lex Heineken?

Kitért az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását szabályozó törvényjavaslatra is, amelyről, miután megérkezett az előzetes uniós engedély, szintén Velencén tárgyalnak majd. Az előzetes álláspont az, hogy érdemes végigvinni az előterjesztést, figyelve arra az uniós megjegyzésre, hogy a javaslat nem adhat alapot kereskedelmi diszkriminációra - közölte Kósa.

Kvótaper: a döntéseket végrehajtjuk

Azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel német kancellár szerint elfogadhatatlan a kvótaperben született európai bírósági döntés semmibe vétele, a fideszes politikus azt mondta: ha Angela Merkel egyenlő mércével mér, akkor "szeretnénk, ha Merkel azokat az országokat is éppúgy macerálná, amelyek nem hajtották végre a kötelező kvótákról szóló döntést. Nem pereltek, nem szóltak egy szót sem, csak sunnyogva nem hajtották végre".

Kósa Lajos kijelentette: Magyarország betartja az unió rendelkezéseit, és ha jogvitája van az Európai Bizottsággal vagy bármely uniós szervezettel, akkor a rendelkezésére álló jogi eljárási kereteket kihasználva védi meg az álláspontját. "De a végén a döntéseket végrehajtjuk, mert ragaszkodunk a jogszerűséghez" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy a Magyarország ellen zajló kötelezettségszegési eljárásban rendkívül sok a homályos kérdés, ezért nem gondolja, hogy Magyarországra ne tudná megvédeni magát.

Egy kézben a Modern városok

A Modern városok programról szólva - amelyért a közeljövőben tárca nélküli miniszterként felel majd - a politikus úgy fogalmazott: ez az ország legfontosabb fejlesztési programja, a sikere közös érdek. Jelenleg azonban ennek a 3480 milliárd forintos programnak problémája, hogy egyszerre van több felelőse, ezért "kifejezetten lehet segíteni ezen a programon, ha valaki egy kézbe fogja" - mondta Kósa az MTI szerint, s megjegyezte: több mint 1500 milliárd forintnyi forrást már lehívtak, illetve felhasználtak.

A nyitóképen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a WHO Európai Regionális Bizottságának 67. ülésén a Budapesti Kongresszusi Központban 2017. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.09.13 11:23

Egymásnak hogyan osztogatják a pozíciókat és a pénzeket. Már senkit sem érdekel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.09.13 11:10

@666ORDOG666:
Kedves Ördög, tanulj meg számolni. Orbán kétharmada is csak csalással jöhet össze, négyötöd pedig normális választási rendszerben soha. Orbán beteg, hamarosan elpatkol, a halál ott ül az arcán.

Sok sikert most az Orbán-hívőknek és pár év múlva a rendszerváltóknak, akik még csak tanulják az ellenség nevét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2017.09.13 10:15

Tisztelt Tanácskozók!
Javaslom, hogy a közelgő választásokra való felkészülés jegyében egy hatásos jelszót fogadjanak el.
Teljes szövege az Ördög megfogalmazásában:
"""...JAJ A LEGYŐZŐTTEKNEK!..."""
Mekkora sivalkodás következne ezután a disznóólak irányából!
A választások pedig FIDESZ részére nem a várható2/3.-os győzelmet hoznák, hanem legalább 4/5.-öt.
Jó munkát!
Hajrá Magyarország!
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.09.13 09:28

Jó kis ravasz jogász orbán felvágott nyelvvel, komoly szervező egy egész ország ellopását megtudta szervezni, de a fő bünös a nép, aki egy jó dumáért hajlandó volt a jövőjét is eltékozolni egy farkas flóriánna, óvatlanul 2/3-t adni bárkinek is..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.09.13 09:09

@RealMan:
Próbálok a magyar történelemben hasonló elmebajú "vezetőt" találni, de nehéz dolgom van. Talán V.Ferdinánd lehetett hasonló állapotban.

V.Ferdinánd gyengeelméjűsége ellenére hat nyelven (németül, magyarul, csehül, horvátul, olaszul és franciául) beszélt kiválóan, vélhetően azonban mégsem emiatt akarta Metternich őt látni a trónon apja, I. Ferenc halála után, hanem befolyásolhatósága, jószívűsége (ez volt az egyetlen jelző, amely nem számított felségsértésnek), továbbá avégett, hogy hidegen hagyta a politika. A kortársak szerint alig értette, mi zajlik körülötte, például lelkesen integetett palotájából a bécsi forradalmi tömegnek, amely gyakorlatilag ellene tüntetett. Az egyik jól ismert vele kapcsolatos anekdota is ekkor játszódott le: az uralkodó megérdeklődte az egyik tiszttől, hogy miért van akkora hangzavar az utcákon. A tömör válasz a következőképpen hangzott: "Forradalmat csinálnak, Felség." Mire Ferdinánd: "Aha, és szabad ezt nekik?"

Én azt gondolom, hogy Orbán sem érti mi zajlik körülötte. Don Quijote azzal a bizonyos gabonaőrlő malmokkal verekedett, Orbán meg az általa kitalált ellenségekkel.

Foglaljuk össze - Orbán beteg, zárják a bolondokházába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html