Bejelentés: bevezetik a "klasszikus értékekre" támaszkodó alaptantervet 2020-ban

A magyar kormány feladata és célja, hogy mindenben támogassa a gyermekeket nevelő családokat, a szorgalmasan tanuló diákokat és a hivatásukat odaadóan végző pedagógusokat - mondta az MTI szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az országos tanévnyitón, vasárnap Sárváron.
Domokos Erika, 2019. szeptember 1. vasárnap, 15:48
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció.

Elkészült, és a következő tanévben bevezetik a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó nemzeti alaptantervet és kerettantervet - jelentette be Kásler Miklós. Ehhez alakítják a digitális és hagyományos tankönyveket, amelyeket a 2020/21-es tanévben minden magyar diáknak ingyenesen bocsátanak rendelkezésre 14 milliárd forint értékben.

Sokat adtak

800 iskolát épít, illetve újít fel a kormány 276 milliárd forint összértékben. Minden középiskolás diák - évente 140 ezren - a 9. és 11. évfolyamon külföldön egészítheti ki nyelvtudását. Emellett ingyenes első nyelvvizsgát, valamint KRESZ-vizsgát tehetnek a diákok, és minden magyar tanuló térítésmentesen el fog jutni múzeumokba, levéltárakba, színházakba és hangversenytermekbe.

A kormány 2010-es hivatalba lépése óta a háromszorosát, 83 milliárd forintot fordít gyermekétkeztetési programra, amelyet a rászorulók egész évben igénybe vehetnek - sorolta a vívmányokat a miniszter.

A pedagógusbérek átlag 50 százalékkal emelkedtek az utolsó hat évben, és tízezren szereztek mesterpedagógusi fokozatot, ami akár 70 ezer forintos fizetésemeléssel is járhat - véli Kásler.

Sokgyökerű a magyar nép

Az MTI szerint Kásler Miklós a nemzeti tanévnyitón úgy fogalmazott: az oktatás, a nevelés és az erkölcs együttese képezi az önazonosságot, "annak a tudatát, hogy ki vagyok és miért vagyok".

A sokgyökerű magyar nép a történelme során azért tudott fennmaradni, ismét és ismét megerősödni, megalkotni kultúráját, mert mindig visszatért ősei helyes útjára, magasztos eszmék vezérelték, és a helyes értékek mentén cselekedett.

Szavai szerint a pedagógusok feladata, hogy jó példát mutatva éljenek, átadják az előző nemzedékek által felhalmozott szellemi kincseket, megtartva ezzel is páratlanul gazdag kulturális örökségünket, segítve a fiatalabb generációkat, hogy tovább gyarapítsák azt.

A X. Nemzeti Tanévnyitón, amelyet idén a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában tartottak, Lakat Attila, az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, köztük az iskola tanulóit, akik számára a többi diákkal együtt hétfő reggel újra megkezdődik a tanulás, a munka időszaka - írta az MTI.

DK: a tanárhiány veszélyezteti az oktatási rendszert
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az "egyre nyomasztóbb pedagógushiány" alapjaiban veszélyezteti az egész oktatási rendszert - mondta Arató Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI szerint. A politikus felszólította a kormányt, ismerje be, hogy megbukott az oktatás központosított modellje. A korábbi, önkormányzati fenntartású időszakban elképzelhetetlen lett volna egy a jelenlegihez hasonló tanárhiány. Arató Gergely szerint ezres nagyságrendben hiányoznak tanárok az iskolákból a szakszervezetektől kapott tájékoztatás, valamint a közszféra álláshirdetései alapján. A kormány cserben hagyja a pedagógusokat, akiknek a fizetése egyre inkább lemarad a versenyszféráétól, miközben adminisztrációs terheik növekednek - tette hozzá az ellenzéki politikus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arnika, 2019.09.01 19:54

a klasszikus értékekre. Ki mit tekint annak.
Én azzal kezdem hogy Ne lopj! Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy! Mások tulajdonát ne kívánd! Isten nevét hiába ne vedd!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html