Bejglikóma nélkül is egészségtelenül esznek a magyarok

Három magyar felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott - mondta Takács Hajnalka dietetikus az M1 csatornán az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. december 26. szerda, 11:29
Fotó: Pexels - Public Domain Pictures.

A felnőttek mellett a magyar gyerekekre is nagyon jellemző az elhízás. A dietetikus problémaként említette, hogy sok felnőtt kihagyja az első főétkezést, a reggelit. Márpedig ez hátráltatja az egészséges táplálkozás kialakítását, másrészt ez rossz példa a gyerekeknek. Ennek kapcsán elmondta, hogy vizsgálatok támasztják alá, a kihagyott reggeli egyenes arányban van a gyermekkori túlsúly kialakulásával.

Takács Hajnalka emellett arról beszélt, hogy a mozgás és az egészséges táplálkozás rendkívül fontos. Azt mondta, hogy  az elhízás ellen "számos változtatás mentén el lehet indulni". Először elég egy-egy apró hibát felfedezni a táplálkozásban, s azt lépésről-lépésre kijavítani. Példaként említette a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl 12 százalékosra cserélést, vagy zsírszegény sajtok fogyasztását.

Fontos a kellő folyadékbevitel is, ami nőknek 2, férfiaknak 2,5 liter naponta. Emellett naponta sok zöldséget ideális fogyasztani, továbbá hetente két alkalommal ajánlott a halétel - sorolta a szakember.

Jövőre az egészséges étkezést veszélybe sodorhatja, hogy a zöldségek ára emelkedhet.


HOZZÁSZÓLÁSOK