Bejöhet Orbán számítása? Brüsszel engedhet

Számos nemzetközi sajtóorgánum beszámol arról, hogy az Orbán-kormány ki akarja fizettetni a határkerítés építési költségének felét az EU-val, s bár erre nem sok esélyt látnak, vannak olyan határvédelmi kiadások, amelyeket kerítések környezetében hajlandó finanszírozni az unió.
Komócsin Sándor, 2017. szeptember 1. péntek, 11:58
Fotó: Napi.hu

Magyarország: Mi építettük a falat és az EU-nak kellene fizetnie érte. Ezzel a pikírt címmel számol be az amerikai Politico európai kiadása arról, hogy a budapesti kormány áthárítana 400 millió eurót (123 milliárd forint a 4-es metró építésének több mint negyede) a határkerítés költségéből a közös Európai büdzsére. Ez a kiadások fele.

A cikk szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fordult ezzel a a kéréssel az Európai Unióhoz azzal, hogy a pénz a határvédelemre kell, amelynek része az újonnan épített kerítés a szerb határon. Az európai szolidaritásnak meg kell mutatkoznia a gyakorlatban is - idézte a hírportál Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Jár, ami jár

A Politico kiemelte azt is, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a kerítéssel egész Európát védték a bevándorlási hullámmal szemben. Ebben az esetben nem lehet szó kettős mércéről, azaz bármelyik ország bárhol védi az európai határokat, akkor ezért ugyanolyan joggal kérhet pénzt a közös kasszából. Magyarország Görögországgal és Olaszországgal azonos elbírálást érdemel.

A portál ezt követően emlékeztet arra, hogy Magyarország 2015-ben, a migrációs hullám csúcsán épített kerítést Szerbiával közös határára, majd egy második kerítést idén áprilisban adtak át. Két éve az Európai Bizottság szóvivője azt monda, hogy a testület nem ajánlja kerítések építését. Nem is olyan régen omlottak le az Európát megosztó falak, nem kellene ezeket újraépíteni - szólt a magyarázat.

Jól jön ez

A Reuters Lázár tegnapi szavainak ismertetése után megjegyzi, hogy a magyar felvetés csak napokkal előzi meg az Európai Bíróság döntését arról, hogy Magyarország és Szlovákia joggal utasítja-e el a bevándorlók kötelező uniós szétosztásáról hozott uniós határozatot. Jó eséllyel elveti a két kelet-közép-európai ország álláspontját.

A hírügynökség emlékeztet arra is, hogy az uniós vezetők közül Orbán utasítja el a legkeményebben a Közel-Keletről érkező bevándorlást. Kőkemény retorikája jól rezonál jobboldali pátja szavazóinak lelkében a 2018. áprilisi választások előtt. Eközben jelenleg 700 bevándorló tartózkodik az országban, akik közül 430-at szigorúan őrzött konténertáborokban tartanak a szerb határon.

Nem, de mégis

Az euobserver.com arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság 2012-ben elítélte Görögországot, amely 12,5 kilométer hosszú kerítést épített Törökországgal közös határán a bevándorlók feltartóztatása érdekében. Ugyanakkor az unió részt vett két tucat hőkamera elhelyezésének finanszírozásában ugyanebben a térségben. Magyarán egy dolog a kerítésépítés finanszírozása és egy másik a határvédelemé.

Lattman Tamás nemzetközi jogász ugyan kommunikációs trükknek tartja az Orbán-kormány kérését, de nem zárja ki, hogy az Európai Bizottság adhat némi pénzt a saját hatáskörében elosztható forrásokból - derült ki a Klubrádiónak adott interjújából. Az EU korábban is támogatta a magyar határvédelmet. Ugyanakkor a 400 milliós követelést nevetségesnek tartja, amit szerinte Orbán Viktor is pontosan tud.

A határvédelem nem került közös EU-s hatáskörbe, így az egyes tagállamok feladata. Erre a célra, ahogy minden másra is, előre meghatározott költségvetés áll rendelkezésre az EU-ban, amelyhez hozzájárulnak az unió nettó befizető tagállamai. Ezt nem lehet megdönteni hirtelen benyújtott óriási kifizetési igényekkel. Egyébként két éve az kommunikálta a kormány, hogy segítség nélküli is felhúzza a kerítést - úgy tűnik, kénytelen lesz ehhez tartani magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.09.02 13:34

A kerítés merész dolog volt, de végül is útját állta a menekült áradatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.02 13:33

@Bahnsteig_Eins:
Egy lelenc mondja ezt egy magyarnak? Azt hogy te azt sem tudod ki az apád anyád az nem jogosít fel arra, a magyar nemzet létét nem ismered el. Valószínű, hogy egy házaló gyereke vagy akit az anyja helytelenül kitett a kukorica földre. Azért belőled még nem lesz Mózes ne bízd el magad, Kukorica János inkább!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.09.02 13:02

@gyurta: "Istenverte nemzet vagyunk+

Az vagytok, bár nemzetnek nem szoktak nevezni titeket, legfeljebb népségnek.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.09.02 12:01

A kerítés Logikailag támadhatatlan EU szempontjából is, amit nem értek, hogy 2015 előtt miért nem volt fontos a sok koszovói egyéb maffioso megállításához, miért nem érvel a migránsok okozta közvetlen károkkal, mint a turistaforgalom tönkretétele, határmenti lakosoknak okozott közvetlen károk, szállítóeszközök költsége, a számlát fizesse merkel vagy erdogan, aki ránk zudította őket, olaszország és görögország esete egyszerübb, a tengeren nem lehet elbujni, mint egy bokor mögé,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.01 20:38

Nem enged, nem kellene folyton provokálni, sokkal többet el lehetne érni szépen gondolkodva.
Ne feledjük mi csatlakoztunk. Nem azért vettek be bennünket, hogy felforgassuk azt amit létrehoztak. Igazuk van és sajnos nekünk megint nincs. Istenverte nemzet vagyunk, rosszul vagyunk programozva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html