Bejött az iskolakezdés a boltoknak

Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az első 8 hónapban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A második becslés adata megegyezik az első becslésben közölt adattal - közölte a KSH.
Napi.hu, 2016. október 25. kedd, 09:00
Fotó: Napi.hu

Augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,3 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,8 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,5, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6,1 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (11 százalék), az iparcikk jellegű vegyes (8,5 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (8,4 százalék), a bútor-, műszaki cikk- (4 százalék), valamint a gyógyszer- gyógyászatitermék-üzletekben (0,8 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (-2 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 2,4 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 11 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 7,5 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 12 százalékkal emelkedtek.

Augusztusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 853 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva 4,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,5 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

HOZZÁSZÓLÁSOK