Bejöttek a sokcsillagos szállodák

Éves alapon jelentősen nőtt a szállodák bruttó szobaárbevétele és javult a szobakapacitás-kihasználtság is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Kolozsi Pál, 2004. december 8. szerda, 09:00
Fotó:

Az adatszolgáltatást teljesítő szállodák az év első tizenegy hónapjában átlagosan 62 százalékos szobafoglaltsággal működtek, ami 6 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbi értéknél. A legmagasabb kapacitáskihasználtságot a budapesti négy- és ötcsillagos házak érték el. A vidéki szállodák kihasználtsága a területi elhelyezkedéstől függően 52-57 százalék között változott, kivéve a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákat, ahol ez csupán 43 százalék volt.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára a vizsgált időszakban 13 900 forint volt, ami folyó áron 200 forint emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az év folyamán a legmagasabb átlagárat május, június és október hónapokban érvényesítették a szállodák.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8600 forint bruttó szobaárbevétel jutott, ez jelentős növekedés az elmúlt év január-novemberében elért 7700 forinthoz viszonyítva. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben 20 ezer forint fölé emelkedett, a fővárosi négycsillagos szállodákban pedig meghaladta a 10 ezer forintot. A többi vizsgált csoportban 3300-7400 forint szobaárbevétel jutott egy kiadható szállodai szobára.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron 13 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedés - a balatoni háromcsillagos szállodák kivételével - minden vizsgált csoportban jellemző volt. A bővülés mértékét tekintve jelentős különbség figyelhető meg, hiszen a fővárosban 13-19 százalékos, Magyarország keleti részén 5-9 százalékos, nyugati részén 2-12 százalékos volt. A növekedés mértéke a fővárosban a csillagok számával együtt nőtt.

Január-novemberben a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma egytizedével emelkedett az előző év január-novemberhez képest. A növekedés - a Balaton kivételével - az egész országot jellemezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK