Békéltető testület segíthet a társasházakon

A társasházakban lakó fogyasztók jelenleg csak hosszadalmas és költséges bírósági úton érvényesíthetik jogaikat a társasház jogsértő határozata esetén is. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint jó megoldást jelenthetne a békéltető testületek igénybe vétele.
NAPI, 2009. július 29. szerda, 10:58
Fotó:

A hatályos társasházi törvény szerint a társasház lakói csak és kizárólag bírósági úton érvényesíthetik jogaikat akkor, ha a közgyűlés határozata jogszabály vagy az alapító okirat, illetőleg a szervezeti-működési szabályzat rendelkezését sérti, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár. Ez, mivel a bírósági eljárás meglehetősen költséges és időigényes, szinte hozzáférhetetlen az amúgy is súlyos gondokkal küszködő társasházi lakók számára.

Jó megoldást jelenthetne számukra az ingyenes, gyors és egyszerű eljárást lefolytató békéltető testületek igénybevétele, amely azonban jelenleg lehetetlen a számukra. A hatályos fogyasztóvédelmi törvény alapján ugyanis a békéltető testületek nem járnak el társasházakkal kapcsolatos vitás ügyekben, mivel a társasházak nem minősülnek fogyasztónak.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) ezért levélben kereste meg az Országgyűlés Elnökét, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot azzal a javaslattal, hogy a módosítani kívánt társasházi törvény adjon lehetőséget arra, hogy a társasházakat érintő vitás kérdésekben az érintettek a békéltető testületekhez fordulhassanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK