Pálffy Ilona tájékoztatása szerint a választási bizottságok több mint 1,8 milliárd forint bírság megfizetésére kötelezték az érintetteket, ám eddig az összeg mindössze egy százaléka, 1,77 millió forint érkezett meg az NVI számlájára.

Az elnök korábbi, az MTI-nek adott tájékoztatása szerint a választási irodák több mint 478 ezer ajánlóívet adtak ki, ebből mintegy 37 ezret nem vittek vissza a jelöltek, illetve a nekik ajánlásokat gyűjtő pártok a jelöltbejelentésre nyitva álló hétfő, 16 órai határidőig.

Az egyéni választókerületi bizottságoknak a választási irodák tájékoztatása alapján döntést kellett hozniuk arról, hogy a kiszabott bírságot meddig kell befizetniük az érintetteknek az NVI számlájára.

A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza; egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után 50 ezer 500 forintos bírságot kell kiszabniuk, azokat akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak az előírt hétfő délután 4 órás határidő után vitték vissza.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke elmondta, volt olyan szervezet, amelyik száz ajánlóívet nem vitt vissza, ám az első fokon eljáró egyéni választókerületi bizottság - feltehetőleg tévedésből - csak egy ajánóív után szabott ki büntetést, azaz mintegy 50 ezer forintot. Hozzátette: a párt megfellebbezte a döntést, és mivel az NVB észlelte a hibát, a többi 99 ajánlóív után is kiszabta a büntetést, amely így 5 millió forint fölé emelkedett.