Bekeményített a hatóság a Balatonnál - sokan kaptak bírságot

Több volt a szabálytalankodó horgász az év első felében, mint a tavalyi év hasonló időszakában, de az elmúlt három esztendő egyikében sem kellett annyi hatósági eljárást kezdeményeznie az őröknek, mint 2016-ban. Az ellenőrzött pecások 168 esetben akadtak fenn a rostán - értesült a Sonline.hu.
Napi.hu, 2016. július 29. péntek, 12:53
Fotó: Napi.hu

Míg az év nagy részében zömmel helyiek fordulnak meg a vízparton, addig nyáron a vendéghorgászok követelnek nagyobb odafigyelést munkatársainktól - idézi a portál Nagy Gábort, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetőjét. Az elmúlt fél év számait összevetve a 2013-2015 év adataival kiderül, hogy az idén kiemelkedően sokan hagyták figyelmen kívül a vízparti játékszabályokat. Az idén januártól júniusig 168 esetben kezdeményezett a hatóság eljárást. Árnyalja némileg a képet az, hogy 2013 szeptembere óta több lépcsőben (legutóbb az idei évtől) változtak - ha úgy tetszik szigorodtak - a horgászati szabályok.

Hetvenen dobták be a csalit anélkül, hogy bármilyen engedély birtokában lettek volna, hatan gondolták úgy, hogy az állami jegy mellett nem kell területi jegyet váltaniuk. Harmincketten vélték úgy, hogy rájuk nem vonatkozik a fogási napló vezetésének kötelezettsége, ennél valamivel többen tartottak a megengedettnél több (három vagy négy) botot a vízben.

Az idén mindössze tíz esetben kellett eljárni olyan horgásszal szemben, aki nem tudott úrrá lenni mohóságán, azaz megsértette a darabszám-korlátozást, heten figyelmen kívül hagyták a tilalmi időszakot, s egy horgász tartott meg méreten aluli halat.

Az idén már összesen 122 határozat született a halgazdálkodási törvény megsértése miatt indított eljárásban, ezek eredményeként összesen 2 millió 860 ezer forint halvédelmi bírságot szabtak ki a hatóságok és 826 hónapi eltiltásról hoztak határozatot - számolt be Nagy Gábor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ferenc951, 2016.07.29 18:11

Egy balatoni horgász panaszai

Bekeményít a hatóság cikkre reagálva elmesélem az én történetemet. Több évtizede ( több mint fél évszázada ) horgászom, de soha sem volt gondom a halőrökkel, mindig betartottam a szabályokat. A közelmúltban mégis egy érdekes eset történt velem, a halőr a 71-es közúton állított meg ellenőrzésre. Őszintén szólva nem voltam túlságosan készséges, hiszen erre nincs joga, (halászati törvény 56& 7. bek ) de végül igazoltam magam és természetesen minden rendben volt, de nem nagy barátságban váltunk el.
Mit tesz isten, pár hónap múlva a következő ellenőrzésen ?megbuktam?. Az őr szerint három bottal horgásztam, hiába bizonygattam, hogy nézze a harmadik bot a stégen van, csali sincs rajta, kishalat fogtam vele, mikor leültem horgászni. ?Ő LÁTTA?..?. Hogy szürkületben, bokrok között mit vélt látni, nem tudom. Azzal a lendülettel, bevonta az engedélyemet és megírta a feljelentést ill a jegyzőkönyvet, amit a közben előkerült társa is aláírt,holott az ellenőrzésnél jelen sem volt. Innentől kezdve az ügyszámomra veszve volt. Az már csak hab a tortán, hogy a feljelentés továbbítása 41 napba telt, legalábbis az iratok szerint.
Természetesen panasszal élhettem, és éltem is, hiszen rendkívül igazságtalanak éreztem az eljárást. A különböző hivatalokban rendkívül udvariasan meghallgattak és széttárták a kezüket ?az őr látta?mondták és én mondhattam bármit. Közben persze telt múlt az idő, az isten és a hivatalok malmai lassan őrölnek. Több havi várakozás, idegeskedés után az egyik hivatal megfenyített, a másik hivatal bevonta a területi jegyemet. Most várom hátha előkerül még egy hivatal a harmadik büntetéssel is.
Természetesen tudom, vannak ügyeskedők és kell az ellenőrzés, de most mit csináljak? Vigyek magammal tanúkat, kamerát, hiszen ez bármikor újra előfordulhat.
Ja a rendőrség akkor büntet ha bizonyítani tudja, a halőrnek elég ha ?látta?.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html