Bekeményített a jegybank - Folytatódik a szigor

Újabb 50 bázisponttal növelte meg a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. Ezzel 7 százalékra emelte meg a rátát.
Pintér András, 2011. december 20. kedd, 14:08
Fotó: Napi.hu

Az elemzői véleményekben rég volt akkora különbség, mint a mostani kamatdöntésnél. Egy hónapja szintén nagy vita volt a közgazdászok között, hogy 50 bázispontot vagy egy nagyobb egyszeri emelést kell lépnie a jegybanknak, azonban a döntést megelőzően verbális intervencióval jelezte a monetáris tanács, hogy az előbbi opcióra lehet számítani. Így a kamatmeghatározó ülésen az elemzők már egyértelműen ezt a döntést várták.

A mostani döntésnél azonban jó ideig levegőben volt, hogy akár 25 bázispontos szigorítás is elegendő és majd januárban további 25-tel szigorít a jegybank, ha ez szükséges. A múlt hét végi hírek az EU-IMF és a magyar kormány informális egyeztetésének idő előtti megakadásáról, valamint a jegybanktörvénnyel kapcsolatos hazai és külföldi aggályok végül jelentősen csökkentették az esélyét a mérsékelt szigorításnak.

Bár korábban arra lehetett számítani, hogy a tanácstagok véleménye erősebben megoszlik a kérdésben, és megszűnik a korábbi időszakot jellemző egységes szavazás, a kormány vélhetőleg sikerrel mozdíthatta el a tagokat a nagyobb kamatemelés irányába. Arról, hogy a tanácstagok nagyjából milyen arányban döntöttek a kamatemelés mellett, arról Simor András jegybankelnök 3 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján ad információt.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanakkor úgy látja frissen kiadott közleményében, hogy mindez szembe megy az Európai Uniós országokban zajló folyamatokkal, hiszen az ECB mellett az uniós államok központi bankjai is kamatot csökkentenek és az MNB-nek az ECB-hez, a Fedhez és a Bank of Englandhez hasonlóan élénkítenie kellene a gazdasági növekedést. A közlemény arra nem tért ki, hogy a pénzügyi stabilitási, valamint az inflációs kockázatokban milyen hasonlóságok és eltérések vannak a fenti országok, gazdasági térségek között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2011.12.20 21:38

@Drazsen: "az MNB ráparancsol a kereskedelmi bankokra" például fizethetne a tartalékokra 2%-ot 7 helyett, a kötvénykibocsátást meg leállíthatná. Azért amint látod vannak eszközei, elvégre valahol ő a jegybank. Csak nem használja őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.12.20 21:32

@Bhole: "Ez az igazi kockázat: a kamatemelés nem csökkenti, hanem növeli a kockázatokat"

Ez azért nem teljesen igaz ! Amikor 2008 október 22-én a Monetáris Tanács soron kívül 3%-kal emelte a JB alapkamatot, akkor sem szabadultak el a hozamok. Sőt, ellenkezőleg, 2009-ben elkezdtek csökkenni a hozamok.

"Jelenleg 5 000 mlrd forint parkol MNB kötvényekben, amire alapkamatot fizet. A bankok ebben tartják forrásaikat, a helyett, hogy hiteleznének vagy államkötvényeket vásárolnának."

Egészen pontosan 4 000 Mrd parkol ott ( ma mondta Simor András az Egyenes Beszédben), de bizonyára hallottál a kötelező tartalékrátáról, ami kötelezi a bankokat, hogy az MNB-nél helyezzenek el bizonyos összeget. A másik dolog a hitelezés visszaesésének nem a jegybank az oka, hanem a bankok kockázatkerülése. A KKV-kat hitelezni életveszély !! Csak állami garancia mellett képzelhető el rövid távon a jelentős növekedésük. No, de ahitelek bedőlése esetén miből fizet az állam?? Ezen kívül a bankoknak szem előtt kell tartani a tőkemegfelelési mutatót. Ez még csak-csak megvan- egyelőre, de a hitelexpanzióhoz puffert is kellene képezni, és ez az ami nem megy, mert elvitte a bankadó, a romló hitelportfólió és a végtörlesztés. Ezt nem az MNB generálta. Azt meg ugye te sem gondolod komolyan, hogy az MNB ráparancsol a kereskedelmi bankokra: HITELEZZETEK !!!!!Lehet, hogy a kormány ezt így gondolja....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.12.20 19:59

A forradalmi kormány az áprilisi konvergencia-programban lassuló inflációt vállalt, kötelezettségeinkkel összhangban. A program szerint az infláció így alakul:
2011. : 4,0 %
2012. : 3,4 %
2013. : 3,0 %
2014. : 3,0 %
2015. : 3,0 %

Megszokhattuk, hogy az efféle terveket-programokat egy pillanatig sem gondolja komolyan a fideszkormány. Az egy dolog, hogy az idei infláció is magasabb, az már furcsább, hogy a 2012-es költségvetésről szóló törvényben 4,2 %-os inflációs cél és ellenkező irányú tendencia szerepel. A kormány tehát gyorsítani igyekszik az inflációt - sikerrel, az általános vélekedés szerint jövőre 5 % körül lesz, ha sikerül megállapodni az IMF-fel... (Meglepne, ha ez a kérdés nem kerülne szóba a tárgyalásokon...)

A jegybank ebben a helyzetben egyet tehet, ha eleget akar tenni törvényi feladatának: saját eszközeivel lép fel a pénzromlás ellen.
(A mai magyar gyakorlat szerint a törvényeket kizárólag a fideszes törvénygyár szegheti meg büntetlenül. Gyakorolják is eme kiváltságukat szorgalmasan, az sem zavarja őket, ha immáron sokadik alkalommal kell megszegniük képviselői esküjüket. Gondolom, idővel ezt is meg lehet szokni, nyilván már hiányozna is nekik...)
Szóval a jegybanknak az ostoba gazdaságpolitika miatt alapkamatot kell emelnie.

Az alapkamatot persze nem Simor határozza meg, hanem a monetáris tanács. Az a MT, amiben jelenleg már többségben vannak a fidesz-mamelukok...

Ez a fidesz-többség egyetlen vonatkozásban nyilvánul meg (eddig): a jegybanki alapkamat mozgása követő jellegűvé vált. Nevezetesen pl. a jelen esetben akkor emelkedik 7 %-ra, amikor a magyar állampapírok csak 8-9 %-os hozam mellett adhatóak el. Nem fogható rá tehát a jegybanki alapkamatra, hogy felsrófolja az állampapírok hozamát. Az állampapír-vásárlók hozam elvárásait nyilvánvalóan nem az alapkamat mozgatja. Ez az érv ki is kopott a kormány hivatalos kommunikációjából (most egyéb szempontok miatt helytelenítik az emelést), persze dilettáns híveik ilyen apróságokkal nem törődnek, lelkesen ismételgetik a korábban elsajátított panelokat.

Úgy tűnik, sajnos azoknak lesz igaza, akik szerint a forradalmi kormány a zsarolással szerzett pénz eltapsolása után más forrás után néz, és az inflációból kívánja finanszírozni a magyar gazdaság pusztításának költségeit. Az inflációval játszani nem tréfa: aki teheti, addig szabaduljon a forinttól, amíg a jegybank még képes ellensúlyozni orbánmatolcsy ámokfutását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2011.12.20 19:29

@idokep: Majd ha az infláció lesz a probléma, akkor természetesen kamatot kell emelni és kötvényt eladni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

devizatrader62, 2011.12.20 19:23

@Bhole:

utáld...én meg utálom orbéncékat...ennyi!!meg kurcsányt...és nagyon az mdf-es szemtet.régről...és????????????????????????????????

a swap védi meg a ft-t...egy pici hedgefund neki áll és bedönti 10 perc alatt....mert orbáncék szétbaszták a renoménkat...a tűz már ég....orbáncka benzinnel locsolja...még mnb vízzel...melyik a jó megoldás????,,,,,,,,,,könyörgöm..14 milliárdot elvertek és az államadósság majd 10%-ot nött az árfolyam miatt....nekem közgazdának nem kell bemutatni a lehetőségeket...de hiteles nem MAYGARVIRTUSOS...VAGY VITUSOS...TÁNCOT KELL LEJTENI..HANEM ÉSSZEL KÉNE OPRÁLNI...DE KÉTHARMADNÁL CSAK BOLOGATÁS ÉS AGYMOSÁS LÉTEZIK....MA IS POFÁZIK BAROZO LEVELÉN ZSÍRSZÁÉSZ....ÉS RÖHÖG.....NEGATIV íq SAJNA!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html