Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eljárásai során egyre nagyobb hangsúlyt fektet a tagok, vezetők, tisztségviselők vagyoni felelősségének megállapítására, a mögöttes felelősség érvényesítésére - írta a Világgazdasaság a NAV évkönyvét idézve.

Az adóhatóság 47 700 folyamatban lévő megszűnési eljárást tartott nyilván 2017 végén. Az ilyen jellegű ügyek száma visszaesett, kivéve a végelszámolást. A NAV tavaly 5700 felszámolást kezdeményezett, de ebből számos ügy technikai okok miatt áthúzódott 2016-ról. Az érintett cégek tartozása 184 milliárd forint volt.

Az adós cégek a felszámolási fenyegetettség hatására sokszor úgy döntöttek, hogy inkább fizetnek. Így az igazgatóságok tavaly 496 fizetési megállapodást kötöttek több mint 2,7 milliárd forint tartozásra. Ez a felszámolási eljárásokból származó teljes bevétel 35 százalékát tette ki. A bíróságok hétezer felszámolást rendeltek el, ennek csaknem kétharmadát a NAV indítványozta. A felszámolóknak bejelentett hitelezői igény közel 163 milliárd forint volt.

A NAV 14 700 folyamatban lévő felszámolást tartott nyilván 2017 végén. A felszámolással érintett kintlévőség 420 milliárd forint volt, ami megközelíti a budapesti 4-es metró építési költségét. Ez az összeg 86 százaléka a tárgyévi nyitóállománynak.

A fotó forrása: Shutterstock