Fidesz: nem csökkennek a kulturális kiadások jövőre, sőt több helyen nőnek

Gyimesi Endre (Fidesz) - a miniszterelnök Zeneakadémián elhangzott szavait idézve - közölte, a válság idején is szükség van a kultúra jótéteményeire, ezért a kulturális kiadások egyetlen sora sem csökkent a 2014-es költségvetésben, sőt több helyen növekedés tapasztalható. A büdzsé előirányzatai azt mutatják, hogy a kormány fontos erőforrásként és jó befektetésként tekint a kultúrára; a közgyűjteményi intézményeknél 393 millió forintos többlettel számolhatnak jövőre - mondta.

Hozzátette: 238,5 milliárd forintra nőnek jövőre az állami kulturális és közösségi szolgáltatásra fordított kiadások.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években a közgyűjteményi területen átfogó reform zajlott, a megyei közgyűjteményi intézményhálózat átalakult. A megyei könyvtárak és múzeumok a megyeszékhelyek fenntartásába kerültek, jövőre a megyei hatókörű múzeumokat 129,3 millió forinttal támogatják - fejtette ki.

A kormánypárti politikus beszélt arról, hogy az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciója elkészült, 2014 és 2020 között valósul meg.

MSZP: hazugság, hogy a jövő évi büdzsé a rezsicsökkentés költségvetése

Kovács Tibor (MSZP) szerint hazugság, hogy a jövő évi büdzsé a rezsicsökkentés költségvetése. Azt kérte a kormánypárti politikusoktól, mutassanak be egy sort a törvényjavaslatban, ami erre vonatkozna. Megjegyezte, még a tartalékok között sincs erre elkülönített forrás.

Elmondta, Borsod megyében egyes vízszolgáltatók fizetésképtelenné váltak, és ha a további rezsicsökkentés lesz, akkor csak úgy tudnak működni ezek a cégek, ha jelentős tőkeinjekciót kapnak az adófizetők pénzéből.

Az ellenzéki képviselő cáfolta azt a kormánypárti állítást, miszerint Magyarország jobban teljesít, mivel szerinte a gazdaság teljesítőképessége a 2005-2006-os szinten van, a forint árfolyama 2010-hez képest 20 százalékkal rosszabb.

Kovács Tibor szerint 400 milliárd forinttal több adót fizetnek be az állampolgárok, mint 2010-ben. Az elmúlt három évben háromezer milliárd forinttal nőtt az államadósság, miközben a kormány "elkonfiskált" háromezer milliárd forint nyugdíjvagyont - tette hozzá.

A politikus szerint miközben a kormánypártok azzal dicsekszenek, hogy megszüntették a 2,5 százalékos IMF-hitelt, 5 százalékosat vettek fel ahelyett.

KDNP: családbarát a jövő évi költségvetés

Seszták Miklós (KDNP) a demagógia tipikus példájának nevezte a szocialista képviselő felszólalását. Azt mondta, azért fizetnek be több adót, mert kifehérítették a gazdaságot. Ha a nyugdíjaknál nem avatkoztak volna be, most arról beszélnének, hogy az adónkból mennyi csökkentett összegű nyugdíjat fizetünk - mondta.

A jövő évi költségvetésről közölte, ez egy családbarát büdzsé, a mindennapi megélhetést teszi könnyebbé, jelentős adóváltozást nem tartalmaz. A legfontosabbnak a családi adókedvezmény kiterjesztését nevezte, amelynek célja, hogy minél több maradjon az adózó polgárnál és ösztönözze a gyermekvállalást - fogalmazott, hozzátéve: 2014-ben a rezsicsökkentést is folytatni kell.

Kijelentette: Magyarország jobban teljesít. Bekiabálásokra válaszolva úgy folytatta: "van, akinek ez nem tetszik, de a tény, az tény, hogy ki hogy minősíti, azt természetesen, azt gondolom, 2014. április 6-án meglátjuk, hogy ki mit mondott, és ki mit gondol. És reméljük, hogy a választópolgárok is ezt megfelelő módon fogják tudni figyelembe venni és értékelni".

Kitért arra, hogy jövőre egy minimálbért kereső, két gyereket nevelő szülő havonta 4000 forinttal kereshet többet, ez három gyerek esetén már 16 ezer forint keresetnövekedést jelent.