Belarusz helyzet: már a NATO is megszólalt

Alaptalannak nevezte a NATO szóvivője Aljakszandr Lukasenko azon állításait, hogy a katonai szövetség csapatokat vonultat fel Fehéroroszország nyugati határai mentén.
Domokos László, 2020. augusztus 23. vasárnap, 14:25
Fotó: Shutterstock

A fehérorosz elnök szombaton egy katonai támaszponton elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy külföldről próbálnak forradalmat szítani Belaruszban. Szerinte nyugatról, az EU-tag Lengyelország és a NATO részéről az a veszély fenyeget, hogy annektálni készülnek az ország nyugati régióját, amelynek székhelye Grodno. Egyben arra figyelmeztetett, hogy a minszki vezetés a legkeményebb intézkedésektől sem riad vissza, hogy megőrizze Belarusz egységét - írta az MTI nyomán az Index.

A NATO nem jelent veszélyt sem Belarusz, sem más ország számára, és nem vezényelt katonákat a térségbe - mondta szombat este Brüsszelben a katonai szervezet szóvivője.

Gitanas Nauseda litván elnök is cáfolta Lukasenko kijelentéseit. "A rendszer minden áron megpróbálja elterelni a figyelmet Belarusz belső problémáiról, teljesen alaptalan közleményeket adva ki képzelt külső veszélyekről" - mondta Nauseda az AFP francai hírügynökségnek nyilatkozva.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök egyik tanácsadója szintén a Lukasenko-rendszer propagandájának nevezte azt a felvetést, hogy Lengyelország Belarusz határainak destabilzálására törekszik. "Lengyelország tiszteletben tartja Belarusz egységét" - idézte Krzysztof Szczerskit a PAP lengyel hírügynökség.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK