Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 5,4 Ipar százalékkal emelkedett 2016 áprilisában. Az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az ipari export volumene 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Örülhettek a beszállítók

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevő járműgyártás kibocsátása - a márciusi visszaesést követően - 7 százalékkal nőtt. A két meghatározó - az alág kibocsátásának együttesen 96 százalékát adó - alágazat közül a közúti gépjármű gyártása kisebb mértékben, 2,7 százalékkal, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása nagyobb mértékben, 12,2 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása - az alágak közül a legnagyobb mértékben - 15 százalékkal bővült.

Kelendő volt a takarmány

A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés közel 10 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkenés volt. A legnagyobb (az alág termelésének 25 százalékát adó) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,8 százalékkal csökkent, míg a legnagyobb mértékben, 19 százalékkal - az alág kibocsátásából 14 százalékkal részesedő - takarmány gyártása nőtt.

Kisebb horderejű ágazatok az élen

Ismét kétszámjegyű volt a növekedés (10,4 százalék) a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában. Az alág szakágazatainak döntő többségében nőtt a termelés volumene.

Az előző havi jelentős visszaesés után a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás termelése 7,1 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülése eredményeként. Folytatódott a termelésbővülés a kis súlyú egyéb feldolgozóiparban: a kibocsátás 10,6 százalékkal emelkedett. A legnagyobb alágazat, az orvosi eszközök gyártása 25 százalékkal bővült. Idén először mért a KSH növekedést (9,3 százalék) a szintén kis súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában.

Az előző hónapokhoz képest kisebb mértékű volt a volumencsökkenés a gép, gépi berendezés gyártásában, amelyben az alacsony bázis hatása is szerepet játszott. Az alág kibocsátása 1 százalékkal mérséklődött.

Idén január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 1,5 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,4 százalékkal nőtt, a 35 százalékát képviselő hazai értékesítésé 1,6 százalékkal csökkent. Márciusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.