Belépnénk-e az EU-ba, ha most kellene szavazni? - itt egy friss felmérés

A megkérdezettek egyértelmű többsége határozottan EU-párti, bár érdekes változások figyeletők meg a felszín alatt. Míg a többség ma is belépne az EU-ba, a Jobbik szavazók inkább kilépnének - derül ki egy friss felmérésből.
Napi.hu, 2015. június 21. vasárnap, 14:07
Fotó: Napi.hu

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek által - 2015. június 11-15 között 1200 fő telefonos megkérdezésével - készített kutatás szerint a megkérdezettek majdnem kétharmada (63 százalék) értékeli az ország számára előnyösnek az EU tagságunk első évtizedét. Egy kivételével az összes vizsgált társadalmi csoportban többségben voltak azok akik szerint előnyös számunkra az EU-tagság, még a szakmunkás végzettségüket körében is, bár ott csak 51 százalék gondolja ezt. A Jobbik szavazói körében viszont majd' kétharmad (61 százalék), gondolja azt, hogy inkább előnytelen volt számunkra eddigi tagságunk.

A kutatás ugyanakkor rámtutott arra is, hogy a válaszadók közel kétharmada (64 százalék) szerint inkább kihasználtuk az EU adta lehetőségeket. Akik úgy érzik, hogy nem használunk ki minden lehetőséget (60 százalék) elsősorban a hazai politikát okolják ezért, ezen belül is elsősorban a Fideszt, a kormányt, vagy Orbán Viktort (31 százalék).

Ugyanakkor még az Fidesz szavazói körében is meglehetősen magas azok aránya (20 százalék), aki felelősnek tartja ebben a "saját" pártját. Meglepően alacsony azonban azok aránya, akik az amúgy gyakran felhozott okokat, a korrupciót (3 százalék), vagy a túlzott bükorkáciát (1 százalék) említik az esetleges kudarc okaként.

A többség még mindig EU-párti

Arra a kérdésre, hogy egy népszavazáson hogy döntenének, belépnénk-e az EU-ba, jelenleg az összes megkérdezett 57 százaléka mondana igent, míg 27 százalék ikszelne a nem rublikába, míg 17 százalék bizonytalan, vagy nem menne el szavazni egy ilyen elképzelt helyzetben. Ez egy éles helyzetben körülbelül kétharmados többséget jelentene a csatlakozás mellett - teszi hozzá a Publicus Intézet. Az eredmények ugyanakkor azt is mutatják, hogy mind az igenek, mind a nemek aránya nagyjából tíz százalékponttal növekedett hat évvel ezelőtt óta - amikor szintén feltették ezt a kérdést -,így elmondható, hogy az elmúlt időben határozottan polarizálódott az EU megítélése.

A kutatás továbbá arra is rávilágított, hogy a Jobbik szavazói között többségben vannak azok, akik nemmel szavaznának egy ilyen népszavazáson. 2015-ben Mindössze egymaraduk (35 százalék) lépne be az EU-ba, míg többségük (52 százalék) nem élne a lehetőséggel. Ez a kutatók szerint azt is jelzi, hogy a Jobbik EU-ellenes, illetve EU-kritikus politikába abban az értelemben sikeres volt, hogy sikerült begyűjtenie az EU iránt szkeptikus szavazók jó részét. Azonban elérte korlátait is, lévén nem sikerült növelni az EU-ellenesek táborát, és több szavazó érdemben már nem szerezhető vele.

További érdekességként jegyzi meg a Publicus, hogy azok körében, akik életkoruknál fogva 2003-ban még nem szavazhattak a csatlakozásról érezhetően pozitívabb az EU megítélése, mint az idősebb korosztályban. E csoport tagjaiból 10 százalékponttal többen csatlakoznának az EU-hoz, mint akik már szavazhattak, ráadásul a többi kérdésben is inkább pozitívabban gondolkodnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.06.22 12:27

@Abbe: Bocs elgépeltem természetesen a foglalkoztatottak száma 30000 fő...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.06.22 11:24

@Helianthus: " . Ezért is kellene a V4-kkel
összehangolt politikát folytatni, hogy egyes országok ne lehessenek zsarolhatók. Hova máshova megy a multi, ha errefelé nem akarna lenni?"

A V4 többi tagja olyan messze áll gondolkodásmódban, jogértelmezésben a Párttitkár Fiától, amennyire kultúrember szokott egy barbártól...
Európában már nincsenek az országnak barátai. Ezt a csuti maláj hosszú időre lerendezte.

Ami a multikat illeti. Ők meglennének nélkülünk, mert ettől multik. kisebb lenne a haszon, de megélnének! Mo. nem biztos, hogy túlélné a hiányukat.
A győri Audi a beszállítókkal együtt - ezek jó része magyar KKV - 300000 embernek ad munkát. És jobb, ha tudod, a gyár egy garnitúra csillagkulccsal egy hét alatt elszállítható állapotba hozható. Ez nem győri mese, ezt a gyár vezetői is elmondták.

Lehet, hogy neked szimpatikus lenne egy szorosabb együttműködés, sokan vannak így ezzel. De addig amíg a jelen kabinet elkötelezte magát az oroszok irányába a lengyelekre nem számíthatsz. A V4-ből megmaradt három összesen nem ér fel Lengyelország politikai súlyával.

Viszont szívesen látnám itt leírva, miként képzeled a szorosabb együttműködést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rumata, 2015.06.22 07:30

@kutyauto:

Persze hogy jobb feltételeket kellett volna kiharcolnunk.
Például az első Orbán-kormánynak nem kellett volna puszta tájékozatlanságból és ostobaságból feleakkora mezőgazdasági termelésre támogatást kérni, mint amennyire a valóságos termelésünk alapján kérhettünk volna.

De a konvergencia üteme nem ezen múlt. Hanem kizárólag azon, hogy az összes kormány mindmáig elszabotálta azokat az alapvető struktúrális reformokat, amelyek a felzárkózást lehetővé tették volna. Csak az esztelen pénzpocsékoláshoz volt eszük.

Ezért húzott el mellettünk Csehország és Szlovákia.

És mivel a rendszerváltás utáni kormányok mind az oktatáson spóroltak, ezért a lemaradásunk a jövőben csak egyre nagyobb lesz.

Tehát igazából egyik eddigi kormányunk sem hitt az ország jövőjében.

Na, hát ezért nem megy nekünk a felzárkózás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2015.06.21 20:00

Persze, hogy belépnénk ma is. Csak a feltételeknek kellene jobbaknak lenniük. Annak idején sokkal jobb feltételeket lehetett és kellett volna kiharcolni, olyanokat, amik valóban a konvergencia irányába kellett volna mutassanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.06.21 18:07

@waszabi:

,,És a kedves jobbikosok hol fognak dolgozni? Mert alapból elhúz innen azonnal az összes cég, amely EU exportra dolgozik."

Zsarolnának, hogy máshova is tudnának menni. Ezért is kellene a V4-kkel
összehangolt politikát folytatni, hogy egyes országok ne lehessenek zsarolhatók. Hova máshova megy a multi, ha errefelé nem akarna lenni?

A drágább nyugati munkaerő a versenyképességüket csökkentené, míg a kínai munkaerő messze van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html