Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakosság viselkedésében érzékelhető trendek kettős képet mutatnak: míg fokozatosan visszatérnek a korábbi életvitelükhöz, a védekezésről a második hullám árnyékában sem feledkeznek meg a magyarok. A fertőtlenítő kézmosás, illetve a másokkal való kézfogás kerülése az áprilisi értékeket megközelítő gyakoriságot mutat - derül ki az Ipsos legfrissebb felméréséből.

A kutatóintézet kiemelkedő arányú növekedést mért a védőmaszkok viselésében áprilishoz, valamint a múlt hónaphoz viszonyítva is. Az egyes társadalmi szegmenseket, régiókat vizsgálva megállapítható, hogy nincs jelentős eltérés a maszkok használatában, a védekezési forma általánosan elterjedt lakhelytől, életkortól vagy akár életviteltől függetlenül.

Az Ipsos szerint a lakosság mobilitása sokat erősödött az áprilisi mélypont óta eltelt hónapokban. A megkérdezettek fele (52 százalék) jelezte azt, hogy továbbra is kerüli a tömegközlekedést, ami a négy hónappal korábban mérthez képest ez 12 százalékpontos csökkenést jelent.

A belföldi utak irányában mérhető a legnagyobb nyitás, a korábbi 61 százalékról 28 százalékra csökkent azok aránya, akik átütemeznék az országon belüli útjaikat. A repülőútját 38 százalék mondja le, vagy halasztja el, ami szintén javuló értéket jelent a járvány első hónapjaihoz képest.

Belföldön nyaralunk

A fokozódó utazási kedv eredményeképp a felnőtt lakosság negyede, közel 1,8 millió fő (és családja) tervez még pihenést a nyár hátralevő részében, döntő többségében belföldi nyaralás formájában.

Az 50 év alattiak terveiben nagyobb arányban jelenik meg a nyaralások lehetősége, közel harmaduk indul még útnak augusztusban. Érdekesség, hogy a vizsgált korcsoportok közül a 40-49 évesek a leginkább nyitottak külföldi utazásokra, bár esetükben is mindössze 6 százalék tervezi átlépni az országhatárt.

Az Ipsos szerint a tehetősebb társadalmi réteg 42 százaléka, a diplomások 48 százaléka enged meg magának nyaralást a szezon hátralevő részében, 7 illetve 9 százalékuk pedig külföldi desztinációkat (is) tervez. Az ellenpólust az E státuszúak, illetve a legfeljebb általános iskolát végzettek jelentik, körükben az arány mindössze 2 és 8 százalék, a külföldi utak pedig egyáltalán nem szerepelnek a tervek közt.

A kutatásról

Az 1000 felnőttkorú magyar állampolgár megkérdezésével, országos mintán zajló kutatás az Ipsos Omnibusz kutatásának részeként készült július végén. Az eredmények reprezentálják a hazai 18 éven felüli népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.