A belga miniszterelnök közölte, az új szabályok vasárnaptól december 13-ig lesznek érvényben. A szigorított szabályok szerint az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak nyitva maradhatnak. Vásárolni családonként egy ember mehet, egy vásárló legfeljebb harminc percig tartózkodhat az üzletben. Más üzletek esetében internetes vásárlást követően lehetőség lesz az áru kiszállítására és átvételére - írja az MTI.

Minden olyan tevékenységet végző szolgáltatónak be kell zárnia, akinek munkája során a közvetlen fizikai kapcsolat elkerülhetetlen, például a fodrászoknak és a kozmetikusoknak. Az iskolák alsó és felső tagozatos diákjainak november 15-ig csak távoktatás megengedett, a felsőoktatás esetében a távoktatás december közepéig folytatódik.

Kijelentette, az ország nem zárja le határait, de a külföldi utazás nem ajánlott. A magánjellegű, még a nem egy háztartáson belül élő családtagok közötti találkozások sem megengedettek. Egy család egy további emberrel tarthat személyes kapcsolatot. A temetésen résztvevők száma 15 lehet, nyilvános helyeken csoportosan legfeljebb négyen tartózkodhatnak. A távmunka kötelezővé válik ott, ahol ez megoldható.

A pénteki bejelentés megerősítette az országos éjszakai, éjfél és reggel öt óra közötti kijárási tilalomra vonatkozó szerdai koránydöntést. Az intézkedés nem változtat a belga főváros és az ország francia nyelvű tartományában, Vallóniában nemrégiben bevezetett szigorúbb, este 22 és reggel hat óra között érvényes kijárási tilalmon. Belgiumban a bárok és éttermek, a mozik, a színházak és koncerttermek, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat is, már október elejétől zárva tartanak.

A ragály rohamosan terjed

A belga közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása a hét folyamán naponta átlagosan 15 316 új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel, 38 százalékkal többet, mint az azt megelőző héten. A járvány belgiumi megjelenése óta 392 258 ember fertőződött meg az országban.

Jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 1609 fertőzött jut, a mutató 186 százalékkal emelkedett egy hét leforgása alatt. Minden negyedik vírusteszt pozitívnak bizonyul. Jelenleg 6187 embert ápolnak kórházban koronavírus miatt, közülük 1057 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. A 11,5 milliós országban a vírus okozta betegség szövődményeiben 11 308 ember halt meg, a hét folyamán átlagosan naponta 79-en, mintegy 44 százalékkal többen, mint egy hete. 100 ezer lakosra több mint 8 haláleset jut - közölték.

A holland közegészségügyi intézet pénteki jelentése szerint az új azonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában meghaladta a 11 ezret. Jelenleg 660 beteget kezelnek kórházban, közülük 142-en intenzív ellátásban részesülnek. A járvány kezdete óta 7350-an haltak meg a vírus szövődményeiben Hollandiában. Az igazolt esetek száma meghaladja a 330 ezret. A Covid-betegséggel összefüggésben a hét folyamán naponta átlagosan 54 halálesetet jelentettek, szemben az előző hét átlagos napi 37 esetével.

A holland kormány szigorúbb intézkedések bevezetését helyezte kilátásba, bejelentés a jövő hét elején várható. A luxemburgi parlament péntek hajnaltól érvényes éjszakai, 23 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalomról, valamint számos további korlátozás bevezetéséről, egyebek mellett a magánjellegű összejövetelek létszámának csökkentéséről, valamint az orrot és a szájat eltakaró maszk viselésének szigorúbb szabályozásáról döntött csütörtökön.