Pintér döntött a tűzifáról - egyre több a rászoruló falu

Szinte az összes borsodi település kap szociális tűzifa-támogatást a Belügyminisztériumtól, amely 5 milliárd forintot oszt szét erre a célra. A legszegényebb Tiszabőtől a gazdagabbnak mondható Hévízig és Tihanyig összesen 2358 településre jut a pénzből.
Vég Márton, 2019. augusztus 29. csütörtök, 14:43
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 települése közül 303 kapott szociális tüzelőanyag- (tűzifa-) támogatást - derül ki a Belügyminisztérium által a kormányportálon közzétett listából. Összesen 2358, ötezer főnél kevesebb lakosú önkormányzat 5 milliárd forintot kapott tűzifa vásárlására Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján. A legtöbbet a statisztikák szerint 15 százalékos munkanélküliséggel sújtott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér: 18,8 millió forintot.

Tavaly Baktalórántháza kapta a legtöbbet, 13,2 millió forintot, most 17 millió forintot kapott a város. Tuzsér arról híres, hogy még 2013-ban a Jobbik jelöltje, Ferkovics Tibor nyerte az időközi polgármester-választást. Egy olyan szabolcsi településről van szó, ahol a lakosság 40 százaléka cigány. Tűzifából elvileg nem lehet hiány, hiszen az egyik legnagyobb helyi foglalkoztató az Erdért-Tuzsér Zrt., amely Magyarország legnagyobb folyamatosan termelő fenyőfeldolgozó üzeme.

A második legnagyobb összegű támogatást, 18,1 millió forintot a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, szinte kizárólag cigányok lakta Tiszabő kapta, amely az ország egyik legszegényebb települése, már többször csődeljárás folyt a falu ellen. A kétezer-háromszáz lelkes településen tavaly közel ötszázötven lakost vontak be a közmunkába. A falut a Fidesz-KDNP-s Bruna László vezeti. A 2016-os kvótanépszavazáson pedig 1241 főből 939 ment el szavazni, ez 75,66 százalékos részvételi arányt jelent és mindenki nemmel szavazott.

A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok pályázhattak. A vissza nem térítendő költségvetési támogatás tűzifa, illetve barnakőszén megvásárlásához igényelhető.

A kormány szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzatok a pályázatok során 180-200 ezer családnak juttatnak két-három hónapra elegendő tüzelőanyagot.

A nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között. Az Agrárminisztérium szerint a szociális tűzifa mennyisége rendelkezésre áll, az állami erdőgazdálkodások száraz tűzifával állnak az önkormányzatok rendelkezésére. Alapvető probléma azonban, hogy különösen azon önkormányzatok, melyek nem rendelkeznek megfelelő eszközzel a rönkök szállítására, több százezer forintot fizetnek, mire a fa a rászorulókhoz kerül.

Mindenképpen érdekes, hogy olyan jómódú települések, mint Hévíz és Tihany is kaptak pénzt tűzifára: 1,9 millió, illetve 1,3 millió forint értékben. A Nemzeti Foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a zalai fürdővárosban és Magyarország egyik legszebb fekvésű községében mindössze 1-1,5 százalékos a munkanélküliség. A 303 borsodi település mellett még 268 baranyai és 202 szabolcsi is sikeresen pályázott a Belügyminisztérium támogatására.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2019.08.29 19:17

Eddig ki kellet menni az erdőre és el kellett lopni, most már házhoz viszik a fát és bűncselekmény sem történik.
Fajin gyerek ez az orsós jól kitalálta a retek fajtájának ezt is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html