Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bencsik János szerint veszélyezteti az Alkotmánybíróság a kormány mozgásterét, ha alkotmányellenesnek ítéli a szükséghelyzetben hozott gazdasági intézkedéseket.

Az energiastratégiáért felelős államtitkár úgy vélekedett, hogy ilyen esetben újra kellene kezdeni a "csatát" az IMF-fel és a szabad pénzpiacokkal, nehogy Magyarország visszakerüljön abba a megszorított helyzetbe, amelyben most Románia van.

A Nemzetgazdasági Minisztérium energiastratégiáért és otthonteremtésért felelős államtitkára presztízskérdésnek nevezte a különadó elfogadását.

"Valljuk be, nem alapvetően arról van itt szó a különadó esetében, hogy arra az egymilliárd forintra szüksége lenne a költségvetésnek. Presztízskérdést kell a kormánynak és a parlamenti többségnek e tekintetben csinálnia" - fogalmazott Bencsik János.

Az államtitkár közölte, hogy az egykulcsos adóval és a gyermekbarát támogatásokkal a gyermeket nevelő munkavállalókat kell megerősíteni, mert ezekben a családokban nőhet fel az a generáció, amelyre 15-20 év múlva jelentős szükség lesz a társadalom "eltartó képességét" tekintve.

"Ha nem tudjuk biztosítani legalább jelenlegi szinten az ország lakosságszámát, vákuum keletkezik a Kárpát-medence közepén, ami beszippantja a környezetéből mindazokat, akik éppen keresik a helyüket világban, mert a saját létfeltételeik még rosszabbá váltak" - fogalmazott.

Bencsik János arról is beszélt, hogy új alkukra van szükség a normális létfeltételek érdekében.

"A gazdaság extraprofit formájában jelentősen túlterjeszkedett határain, kivette a természetből és a társadalmi környezetből az erőforrásokat. (...) Új alkut kell kötni. A transznacionális tőkével is új alkut kell kötni. (...) Az erőforrásokat át kell csoportosítani, és arányos teherviselést kell biztosítani, mert oly mértékben lerongyolódik a társadalmi infrastruktúra és a természeti környezet, hogy veszélyezteti mindannyiunk normális létfeltételeit" - mondta az államtitkár.