Benyújtotta a kormány a Facebook-adó módosítását

A nemzetgazdasági tárca ma nyújtotta be reklámadótörvényt módosító javaslatát.
Papp Zsolt, 2017. március 28. kedd, 17:14
Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság 2016. november 4-ei határozata szerint a reklámadó több ponton sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A kormány a brüsszeli döntést megtámadta, jogorvoslatot kért az Európai Bíróságtól. Tekintettel az adófizetők érdekére, a jogbiztonságra, valamint a brüsszeli döntés kötelező végrehajtására, a Nemzetgazdasági Minisztérium a reklámadó módosítására nyújtott be javaslatot az Országgyűlésnek - olvasható a minisztérium közleményében.

A Portfolio azt is kiszúrta, hogy adóemelést rejett el a csomagban a tárca: az adó mértéke változik százmillió forintos árbevétel felett az eddigi 5,3 százalékról idén május 31-ig nulla százalékra csökken, de június elsejétől kilenc százalékra emelkedik és innentől ezen a magasabb szinten is marad.

Amennyiben a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, az érintettek a már megfizetett reklámadót az adóvisszatérítés szabályai szerint kérhetik vissza. Emellett a korábbi adóévekre bevallott, de meg nem fizetett adót sem kell megfizetni.

A brüsszeli testület kifogásolta a sávosan progresszív mértékrendszerű adóztatást és ennek keretén belül azt is, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a reklám közzétételéből származó nettó árbevétele nem éri a 100 millió forintot - az adózással összefüggő adóadminisztrációs költségek minimalizálása miatt -, nem kell reklámadót fizetni.

A bizottság rosszallása ellenére a törvényjavaslat legfőbb célja az, hogy az alacsony (100 millió forintnál kevesebb) reklámadóalappal rendelkező vállalkozásoknak a jövőben se kelljen reklámadót fizetniük. Ezért amennyiben a parlament megszavazza, a 100 millió forintos reklámadóalap mentes lenne az adó alól. E mentesség az uniós állami támogatási szabályokkal összhangban de minimis támogatásként vehető igénybe. További kedvező változás, hogy a saját célú reklám közzététele nem lesz adóköteles.

A kormány tehát továbbra is kiáll azon kezdeményezése mellett, amellyel a reklámtevékenységet végző világcégektől (Facebook, Google) is beszedhető az állami költségvetést megillető adó.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.03.29 11:10

@na4: ez nem jövő idő..már jó ideje baj van...magánbefektetések alig akadnak Mo-on..(még a magyaroktól sem)..versenyképességünk pedig lement már a negatív csillagos égig...még bulgária is beelőzőtt minket..
mellesleg legalább annyit megtanulhattak volna, hogy év közben nem változtatunk az adórendszeren..
hát hiába, a kormányzás nehéz dolog...7 év nem volt elég, hogy beletanuljanak (mellesleg az összes ötletük ezzel kapcsolatban az adóemelés és a kampányolás, persze közpénzen)
szánalmas, számunkra pedig siralmas jövő (jelen)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.03.29 10:44

Ez közönséges pénzlenyúlás. Ennek a rablásnak egyszer nagyon nagy ára lesz. Magyarország így veszíti majd el e vonzerejét a vállalkozások szemében. Na akkor lesz csak igazán nagy baj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2017.03.28 18:27

Hááát nna...hehee:"...amennyiben a parlament megszavazza, a 100 millió forintos reklámadóalap mentes lenne az adó alól. "....te meg hüle birkanép a multik .. 100 milka felett ...stb...pénztárainál tolongva befizeted a saját lábadon állást a"Kedves Vezetőd" párt és pereputtyának....még a hülyének is megéri...
Csak a fityesz hihiii...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html