Benyújtotta a kormány a költségvetés módosítását - konszolidálják az MTVA-t

A kormány csütörtökön benyújtotta a parlamentnek a 2015. évi költségvetést módosító törvényjavaslatot, amelyben 60 milliárd forinttal 160 milliárdra emelik a kormányzati tartalékot. a száz milliárdos tartalékból a kormány szeptemberre 94 milliárd forintot elköltött - vagyis kiürült.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. szeptember 24. csütörtök, 17:47
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében ismerteti: a megnövekedett migrációs nyomás miatt növelni kell a felmerülő feladatok ellátására fordított összegeket, miközben a felelősségteljes gazdálkodás jegyében szem előtt kell tartani a költségvetés stabilitását. A 2015. évi büdzsé módosításával a következő hónapokban elegendő forrás áll majd rendelkezésre az esetleges váratlan kiadásokra is.

Az év hátralévő részében a migránshelyzettel összefüggő feladatok további ellátására, az egyéb váratlan helyzetek kezelésére és a releváns kormányzati döntések finanszírozására a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát 60 milliárd forinttal növelik. A tartalékot a kormány szabadon használhatja fel - így a mostani költségvetési módosítással a kormány szabad kezet kap ennek a pénznek az elköltésre.

Ebből 30 milliárd forint szolgál még idén kifejezetten az illegális gazdasági bevándorlással összefüggő intézkedésekre. Ehhez kapcsolódóan egyfajta "vésztartalékként" egy új előirányzat (tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások) is létrejön egymilliárd forintos - de túlléphető - keretösszeggel, azonnali reagálást lehetővé téve az esetlegesen felmerülő újabb kiadások teljesítéséhez - írja közleményében a szaktárca.

Konszolidálják a közmédiát

A kormány azt is javasolja az állami médiumokat működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) mintegy 47,2 milliárd forintos konszolidálását. Ez részben örökölt adósság átvállalását, illetve az új óbudai gyártóbázis vásárlásával kapcsolatos hitel átvállalását jelenti. Az ügylet sem az államadósságot, sem a költségvetési adósságot nem növeli.

Az indoklás szerint az MTVA kiadásai olyan mértékben megnőttek az utóbbi hónapokban (az M1 hírcsatorna és az M4 sportcsatorna indításával), hogy a hiteleit már nem tudta fizetni, ezért döntött a kormány a hitelek átvállalásáról.

Az MTVA évi több mint 80 milliárd forint közpénzből működik. Az elmúlt időszakban azonban olyan súlyos pénzügyi helyzetbe került, hogy lapinformációik szerint ez volt az egyik oka Szabó László Zsolt vezérigazgató váratlan távozásának is augusztus elején.

HOZZÁSZÓLÁSOK