Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Átírja és emeli az idei költségvetés bevételi főösszegét a gazdasági miniszter által benyújtott törvénymódosítási javaslat. A törvényjavaslat egyrészt a túlzott hiány eljárás megszüntetése érdekében meghozott azon intézkedések végrehajtását tartalmazza, amelyek kizárólag országgyűlési hatáskörben, a költségvetési törvény módosításával kezelhetőek, másrészt a költségvetési törvény alkalmazása során felmerült jogalkalmazói észrevételeket kezeli, harmadrészt a kormány időközben meghozott döntéseinek hatását vezeti át.

A törvényjavaslat a korábbi 15 323,8161 milliárd forintos bevételi főösszeget 15 325,3161 milliárd forintra emeli, így az államháztartás központi alrendszerének 2013. évi hiánya ugyanilyen összeggel 879,8348 milliárd forintra csökken a korábban meghatározott 881,3348 milliárd forintról.

A plusz bevételt a kormány a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) fizetteti meg, a javaslat szerint ugyanis a PSZÁF-nak 1,5 milliárd forintot kell befizetnie a központi költségvetés javára 2013-ban, első alkalommal június 30-áig 500 millió forintot, majd a fennmaradó összeget egyenlő részletekben havonta a tárgyhónapot követő hónap 20. napjáig, december hóban december 15-éig. A részletes indoklás szerint a tisztán saját bevételből gazdálkodó PSZÁF működését a befizetés nem veszélyezteti, mivel annak forrása döntően a 2012-es kiadásokra fel nem használt bevétel.

A szövegezés az indoklásban is hangsúlyozza a túlzotthiány-eljárás lezárása érdekében hozandó intézkedések kapcsán, hogy a kormány nem ért egyet az Európai Bizottság 2013. május 3-án közzétett, Magyarországra vonatkozó makrogazdasági, költségvetési prognózisával.

A törvénymódosítás a túlzottdeficit-eljárás lezárása érdekében az úgynevezett. "alkotmányos fejezetek" esetén fejezeti tartalék képzését is előírja, és egyebek mellett meghatározza a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásából származó megtakarításnak a központi költségvetésbe való befizetési kötelezettségét is.