A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatközlése alapján a február 17-21-i héten a benzin ára a mediterrán piacon 3,4 százalékkal drágult, a gázolajnál 1,3 százalékos áremelkedés jelentkezett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt 226,5 forint/dollár körül ingadozott és átlagosan 0,3 százalékkal erősödött a megelőző heti átlaghoz képest.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,2 százalékos emelkedéstől 3,4 százalékos emelkedésig változtak a benzinárak, a gázolajnál 0,8-1,2 százalék között terjedő emelkedés mutatható ki. Ezen a héten az árfolyam erősödése csupán kicsit tompította az áremelkedést.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében - a 27 százalékos áfával is növelten -, valamint a 21-i, pénteki gázolaj áremelést is beszámítva a benzinnél 3 forint körüli változtatás lehetséges, a gázolajnál nem várható változás. A benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 415 forint/liter körül változhat, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 428 forint/liter körül maradhat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2 százalékkal csökkent, a gázolaj ára nem változott. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 4,5 százalékkal több benzint és 2 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.