Az VKF - amelyben a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája vesz részt - és az OKÉT - amelyben az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Hetedik Szövetség van jelen a munkavállalói oldalon -  hétfőn közös közleményt adott ki. Ebben a szakszervezeti konföderációk határozottan kiállnak a béren kívüli juttatások megőrzése mellett.

A béren kívüli juttatások kiemelten fontos gazdaság- és társadalompolitikai célok megvalósulását segítik, így a munkaerő mobilitását, a családok támogatását, illetve az öngondoskodás különböző formáit. Ezek megszüntetése a munkaerő megtartása, az élet- és munkakörülmények javítása, az egészségmegőrzés és a hosszú távú öngondoskodás ellen hat - mutattak rá.

Az érdekképviseletek kezdeményezik, hogy a VKF Monitoring Bizottsága, valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács az őszi nemzeti szintű bértárgyalásokon tárgyalja a béren kívüli juttatások kérdését, és javasolják egy újabb, több évre szóló bérekről és jövedelmekről szóló megállapodás részeként rögzíteni az új kondíciók szerint a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek között.

Több alkalommal is egységesen hívták fel a kormányzat és a közvélemény figyelmét a 2019. évi központi költségvetési törvény, valamint az adótörvényeknek a munkavállalókra nézve szerintük hátrányos módosítására.

Ismertették, a szakszervezeti konföderációk egyetértenek abban, hogy

a béren kívüli juttatások rendszerét szűkítő elfogadott törvények jelentős érdeksérelemmel és nettó jövedelemcsökkenéssel járnak a munkavállalók számára

a hatéves bérmegállapodás által elért eredményeket gyengítik, ugyanakkor a központi költségvetésben számottevő bevételt nem eredményeznek.

Bérből és fizetésből él? Ennek nem fog örülni!

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.