Béremelés 2017: állami támogatás járhat mellé

Kompenzálhatja a kormány az alacsony jövedelmezőség mellett működő vállalkozókat, a minimálbér-emeléshez kötődő támogatást a tervek szerint két évig érhetik el a feltételeknek megfelelő cégek - írta a Magyar Idők.
Napi.hu, 2016. november 16. szerda, 07:35
Fotó: Napi.hu

A minimálbér-emelést kompenzáló támogatást kaphatnak jövőre a nehéz helyzetben lévő cégek az államtól. A tervek szerint kibővítenék a munkahelyvédelmi akciótervet, így az igazoltan alacsony jövedelmezőségű vállalkozásoknak két évig járna a támogatás. Erről Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára beszélt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara keddi, élelmiszeriparról szóló fórumán - számolt be a napilap.

A kormány tervei szerint jövőre 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér, az ajánlott bérminimum összege pedig 25 százalékkal bővülhet, amit a következő évben újabb 8, illetve 12 százalékos béremelés követ majd. Mindezt jövőre 4 százalékos, 2018-ban pedig egy 2 százalékos járulékcsökkentés egészíti ki, ami a vállalkozók terheinek csökkentését segíti.

A helyettes államtitkár szerint az élelmiszeripar az egyik olyan ágazat a nemzetgazdaságon belül, ahol egyre nehezebben találnak munkaerőt a vállalkozások. Idén mintegy 140 ezren dolgoznak az ágazatban, ugyanakkor több tízezer munkahely van betöltetlenül a cégeknél. A legtöbb munkás a húsfeldolgozásból hiányzik, itt több mint négyezer szakembert tudnának alkalmazni a vállalkozások. Ezt követi a malomipar, ahonnan hozzávetőlegesen 3800 szakember hiányzik - írta a Magyar Idők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2016.11.16 09:32

Eddig 900 ezer munkahelynél avatkozott be a munkahelyvédelmi akció, ez több mint az összes 20%-a.
Most emelkedni fog ez a szám és arány. Narancsos piacgazdaság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html