Az országgyűlési képviselők fizetése bruttó 891 ezer és 1,7 millió forint között mozoghat attól függően, hogy képviselői pozíciójuk mellett vállalnak-e tisztséget frakciókon belül vagy a bizottságokban. A fizetés mellé más juttatásokban is részesülhetnek, szükség esetén a telefonok, laptopok és más elektronikai napi használatú cikkek mellé kaphatnak bérelt lakást és irodát, benzinkártyát és egyes pozíciókhoz autóhasználati jog is jár - olvasható az mfor.hu cikkében.

A portál a leadott vagyonnyilatkozatok alapján összesítette, hogy a 199 képviselő milyen juttatásokban részesül:

  • üzemanyagkártyát 122-en kérték,
  • 113-nak irodát bérel az állam,
  • 72 képviselőnek lakást bérel az állam,
  • 21 képviselő a betöltött tisztsége alapján autóhasználatra jogosult,
  • 8 képviselő kéri juttatásként a közösségi közlekedés költségtérítését,
  • 3 képviselő tömegközlekedési bérletet kért munkáltatójától.

Bérletet az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Varga László, valamint a fideszes Varga Mihály, pénzügyminiszter igényelt. A két MSZP-s képviselő azonban nem elégszik meg a BKV-bérlettel, mellé üzemanyagkártyát is igényeltek - ezt a jogszabályok nem zárják ki.

A család is jól jár

Üzemanyagkártyát nemcsak saját autóhoz igényelhetnek a képviselők, hanem a hozzátartozójuk használatában lévő autóhoz is. Így lehetséges az, hogy a vagyonnyilatkozatok alapján 30 olyan képviselő igényelt benzinkártyát, akinek a tulajdonában nincs autó - írta az Mfor.

Sőt, 10 olyan képviselő is van, aki hivatali autót és üzemanyagkártyát is feltüntetett juttatásként:

  • 5 fideszes: Halász János, Kövér László, Németh Szilárd, Németh Zsolt, Völner Pál,
  • 2 MSZP-s: Harangozó Tamás, Tóth Bertalan,
  • 2 jobbikos: Gyöngyösi Márton, Sneider Tamásnál,
  • a DK-s Gyurcsány Ferenc.

Ezzel a probléma csak annyi, hogy az Országgyűlésről szóló törvény kimondja: "nem jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított üzemanyagkártyára az a képviselő, aki e törvény, illetve az állami vezetői juttatásokra vonatkozó jogszabály vagy más jogszabály alapján személygépkocsi használatára jogosult". A juttatások ilyen szintű halmozásának jogszerűségéről a portál megkereste a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző parlamenti mentelmi bizottságot, amely azonban egyelőre nem reagált a megkeresésre.

Frissítés: a frakciók fizetik az autóhasználatot

A cikk megjelenése után az Országgyűlés sajtóirodája arról tájékoztatta a portált, hogy a nevesített képviselők egyike sem vette igénybe az üzemanyagkártya juttatást. Az országgyűlés frakciói saját pénzügyi keretük terhére biztosítanak gépjárművet és hozzá üzemanyagkártyát a frakciók tisztségviselőinek, és így jár el az Országgyűlés Hivatala az állami vezetői juttatásra jogosult Országgyűlés elnöke és alelnöke esetében is.