Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adóhivatal áprilisi adatai azt mutatják, hogy a cégek és nonprofit szervezetek összesen 1,242 millió személy után vettek igénybe bérkompenzációs adókedvezményt, ami az elvárt béremeléssel érintett 1,867 millió fő 67 százaléka - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter írásos válaszából, amelyet Scheiring Gábor LMP-s országgyűlési képviselő kérdésére adott. A tárcavezető szerint figyelembe véve azokat a munkavállalókat is, akikre az elvárt béremelés bizonyosan megtörtént, de adókedvezményt rájuk a munkáltatójuk nem érvényesített, akkor megközelítőleg 1,5 millió munkavállalóról lehet beszélni és a teljesülés csaknem 80 százalékosnak tekinthető. Mivel az adókedvezmény visszamenőleg is korlátozás nélkül érvényesíthető és egész évben fennáll ösztönző ereje, így azok a munkáltatók is tudnak élni vele, akik az év első felében nem mertek vállalkozni tartós béremelésre - írta optimistán a miniszter.

A bérek is emiatt száguldanak

Az NGM szerint az elvárt béremelés végrehajtása jól tükröződik a KSH bérstatisztikájában is. A vállalkozási szférában az év első négy hónapjában a bruttó rendszeres bérek átlagosan 8,3 százalékkal emelkedtek, és ezen belül az alacsonyabb bérszínvonalon működő ágazatokban minden hónapban ezt az átlagot meghaladó volt a rendszeres keresetek növekedése. Az alacsonyabb bérszínvonalú fizikai foglalkozásúak rendszeres keresete is jelentősen, átlag felett, 10,6 százalékkal nőtt.

Kevesen pályáztak

Emellett pontosabb adatok állnak rendelkezésre azon vállalkozásokról, amelyek a kiegészítő bérkompenzációs pályázaton nyertek támogatást. A 4006 támogatott pályázó (vállalkozás és nonprofit szervezet) 124 ezer munkavállaló béremelését vállalta, mégpedig január 1-jétől, ami a szociális hozzájárulás adókedvezmény érvényesítésénél nem feltétel, továbbá mintegy 140 ezer munkahely megtartására is kötelezettséget vállalt, ami szintén nem feltétele az adókedvezmény igénybevételének.

A pályázati érdeklődés elmaradt a várttól, valószínűleg a vállalkozások bizonytalan piaci kilátásai és ennek kapcsán a létszám megtartására vonatkozó elköteleződéstől való tartózkodás miatt - véli a szakminiszter. Emellett korlátozta az érdeklődést a támogatás de minimis jellege is, azaz az egy cég által igénybe vehető támogatási összeg korlátozottsága vagy esetenként a különböző pályázatok közötti választási kényszer is. Ráadásul a pályázattal érintett létszám nem tiszta többletként adódik a NAV adatok alapján becsült létszámhoz, mivel a pályázók egy része az elvárt béremelést már korábban végrehajtotta.

A cégek száma csak becsülhető

Azt pedig, hogy hány munkáltató hajtotta végre teljeskörűen az elvárt béremelést, szintén csak közelítő adatokat tudunk közölni - olvasható a válaszban. A szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítésére ugyanis egyes esetekben kétféle jogcímen is lehetősége volt a cégeknek, ezért az adatokban duplikálódás is előfordulhat. A NAV feldolgozása alapján áprilisban 170-190 ezer között volt a bérkompenzációt teljeskörűen végrehajtó szervezetek száma.