A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A háttértárgyalásokon kialakított konszenzusos javaslatok 99 százalékát beépítettük a tervezetbe − fogalmazott Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára akkor. A tárgyaláson részt vevő felek viszont a jelek szerint úgy tűnik, nem tudják, hogy pontosan milyen verziót hagyott jóvá a kabinet.

Az elsőként közzétett tervezetre érkezett észrevételek harmadát ismerte el jogosnak a tárca, a mindhárom fél által kölcsönösen elfogadottnak ítélt pontokkal kapcsolatban sem minden esetben az került be a kormány elé került tervezetbe, amiről azt hittük, sikerült megállapodni − mondta a Napi Gazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.  Az NGM a tervezetet napokon belül beterjeszti, a szakszervezetek és a munkaadók újabb egyeztetésről a parlamenti benyújtás előtt nem tudnak.

Nem ez az egyetlen lezáratlan ügy. Elvi megegyezés ugyan született a minimálbér-emelés miatti bérkompenzációról, azonban a technikai lebonyolításával kapcsolatban még mindig vannak nyitott kérdések − mondta Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke. Újabb, ezzel kapcsolatos egyeztetésre még nem hívták a munkaadói érdekképviseleteket.

Szakértők szerint az egyik legvitathatóbb része a kompenzációs elképzeléseknek, hogy a kivitelezhetetlenség határáig bonyolítja a céges adminisztrációt. A minimálbér-emelés tervezett mértéke ellehetetlenítheti az induló vállalkozásokat, de a kiskereskedelemben, a vendéglátásban és a turizmusban is komoly problémákat okozhat az egyéni vállalkozásoknak.