BUX
38643

Bérlakásépítő cégek helyett a lakosságot támogatnák

A fiatal családok lakástámogatására szánt állami keret nagyobbik részét az állampolgárok számára kellene biztosítani a VELUX Magyarország Kft. szerint, szemben a kormány Otthontermtési stratégiájában támogatásra javasolt bérlakásépítő nonprofit cégek helyett.

MTI-Eco, 2011. augusztus 19. péntek, 07:50

A társaság a Nemzetgazdasági Minisztérium májusban nyilvánosságra hozott Otthonteremtési stratégiájának vitairata alapján fogalmazta meg szakmai javaslatait. A vitairat szerint a fiatal családok tőketámogatást kapnának, amit az állam a bérlakásépítő nonprofit cégeken keresztül folyósítana. A VELUX Magyarország Kft. az állami támogatások túlnyomó részét - az éves keret 70 százalékát - az állampolgárok számára biztosítaná, az önkormányzatokat és a bérlakás cégeketet kisebb hányaddal támogatná.

A stratégiai javaslatok között szerepel a kedvezményes áfakulcs bevezetése az építőipari szolgáltatásokra. A VELUX Kft. szerint ezzel is a magánszférának kellene kedvezni: ezt a támogatási formát lakások és családi házak felújítása esetén javasolják bevezetni, mivel az energetikai célú felújítás ösztönzése elengedhetetlen az unió által előírt célkitűzések teljesítéséhez is. Az Otthonteremtési stratégia az építési engedélyek kiadását életciklus elemzéshez kötné, ez tartalmazná az építési költség, energiaigény, szén-dioxid kibocsátás, üzemeltetés, periodikus felújítások költségeit.

Ezáltal egy épület tervezője, építtetője gazdaságossági szempontok alapján tudja kiválasztani a megfelelő megoldást, úgy, hogy az épület elsődleges energia felhasználása kerül a figyelem középpontjába. A VELUX Kft. szakértőinek meglátása szerint a hatékony energiafelhasználás elvei mellett a beltéri klíma és a megújuló passzív energia hasznosításának lehetőségei is fontos szerephez kell, hogy jussanak a megvalósítás során.

A közleményben arra is rávilágítanak, hogy egy működő otthonteremtési programnak a kereskedelmi banki hitelezés újraindítása az előfeltétele. Ehhez kapcsolódik a vásárlók hitelfelvételi kedve, mely alapvetően a makrogazdasági stabilitás és a munkaerőpiac konszolidációjától függ. A VELUX Magyarország Kft. szerint további, szektor-specifikus lépésekkel is ösztönözni lehet a programot, mint például hosszú távon is működőképes és fenntartható tető-felújítási, tetőtér-felújítási és fűtés-hűtés korszerűsítési hitelkonstrukciókkal.

Az új építkezések csökkenése mellett nemzetgazdasági érdekké vált a meglévő lakásállomány korszerűsítése és gazdaságossá tétele, egyrészt az építőipar katalizálása, másrészt a háztartások rezsiköltségeinek csökkentése okán - hívják fel a figyelmet.