Horváth Árpád, a helyi kerthasznosítási egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: több mint ezer bérlő veszítheti el kiskertjét szeptemberben Szombathelyen, ha addig nem módosítják a májusban életbe lépett földtörvényt. Szeptemberben ugyanis lejár ötéves bérleti szerződésük és az önkormányzat az új jogszabályok értelmében ezeket nem hosszabbíthatja meg.

A földtörvény rendelkezése szerint földhasználati jogot csak a földhivatal által nyilvántartott földművesek, vagy mezőgazdasági termelőszövetkezetek szerezhetnek. Horváth Árpád elmondása szerint Szombathelyen csaknem ötven évvel ezelőtt a nagyobb cégek, például a MÁV, valamint a rendőrség és a határőrség hirdette meg dolgozói között a kiskertmozgalmat, majd osztottak ki a fizikai dolgozók között a terepviszonyok miatt nagyüzemi módszerekkel gazdaságosan nem művelhető 200-600 négyszögölnyi területet.

Eddig az érintettek, évi néhányezer forintért, az általuk alakított kerthasznosítási egyesületeken keresztül bérelték a területet. Azt szeretnék elérni, hogy tovább művelhessék a kiskerteket és a földhasználat ne kerüljön lényegesen többe, mint eddig - mondta Horváth Árpád.

Országos problémáról van szó

Az önkormányzat sem szeretné felbontani a szerződéseket, éppen ezért levélben fordultak a szaktárca vezetőjéhez a földtörvény módosítása érdekében - közölte Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere. Segítségét ígérte Hende Csaba honvédelmi miniszter, a város országgyűlési képviselője is - tette hozzá a városvezető.

Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének (KKOSZ) elnöke szerint országos problémáról van szó, Szombathelyre csak azért irányul most a figyelem, mert ott rövidesen lejárnak a földbérleti szerződések. Tájékoztatása szerint a KKOSZ nem rendelkezik nyilvántartással arról, hogy tagjai közül hányan bérelhetnek kiskert céljára területet, de számuk országosan több tízezerre becsülhető. Ők is jelezték a problémát a szaktárcának, nekik is azt ígérték, hogy hamarosan foglalkoznak a kérdéssel és igyekeznek gyors megoldást találni.